Epidemiologul Mahmoud Zureik, directorul structurii Epi-Phare, care reuneşte Asigurările de Sănătate (Cnam) şi Agenţia pentru medicamente (ANSM), a explicat că persoanele vaccinate au un risc de 9 ori mai scăzut de a fi spitalizate sau de a muri din cauza COVID-19 decât persoanele nevaccinate.

Cercetătorii au comparat datele a 11 milioane de persoane vaccinate cu vârsta de peste 50 de ani cu cele a 11 milioane de persoane nevaccinate din aceeaşi grupă de vârstă, într-o perioadă cuprinsă între 27 decembrie 2020 (începutul campaniei de vaccinare în Franţa) şi 20 iulie 2021.

Cercetătorii au observat „o reducere a riscului de spitalizare de peste 90%”, începând din a 14-a zi după administrarea celei de-a doua doze.

Pfizer/BioNtech, Moderna şi AstraZeneca incluse în studiu

Vaccinurile Pfizer/BioNtech, Moderna şi AstraZeneca au fost incluse în studiu, al patrulea autorizat în Franţa, cel al Janssen, a fost utilizat în proporţii mai mici şi, prin urmare, nu este inclus în studiu.

„Această reducere este de acelaşi ordin de mărime şi pentru riscul de deces în timpul unei spitalizări ca urmare a COVID-19„, potrivit Epi-Phare.

Eficacitatea vaccinurilor, confirmată de cercetători

Eficacitatea pentru formele severe ale bolii „nu pare să se diminueze în perioada de urmărire disponibilă, care a mers până la 5 luni”, au precizat cercetătorii.

Estimările cercetătorilor privind impactul Delta

Pentru a identifica impactul variantei Delta, cercetătorii au estimat într-o manieră specifică reducerea riscului de spitalizare în cursul perioadei când aceasta a luat amploare în Franţa, începând din 20 iunie (deci cu o lună înainte de sfârşitul studiului).
Aceștia au găsit rezultate comparabile cu perioadele anterioare: o eficacitate de 84% la cei de peste 75 de ani şi de 92% la cei cu vârste cuprinse între 50-74 de ani. Aceste rezultate fac posibilă furnizarea unor „prime elemente”, însă „perioada rămâne prea scurtă pentru a evalua impactul real al vaccinării asupra acestei variante”, avertizează cercetătorii, care îşi continuă studiul.