HFSF este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea principalelor bănci elene. În acest moment, HFSF controlează 66,9% din Piraeus Bank, 66,4% din Alpha, 57,2% din National Bank of Greece şi 35,4% din Eurobank.

Michelis a fost primar al insulei Skopelos în perioada 2011 – 2014, director general al Bancpost, subsidiara din România a grupului elen Eurobank, şi director de operaţiuni la Egnatia Bank, unde a fost membru fondator.

Vineri, Ministerul de Finanţe al Greciei a anunţat reducerea salariile şefilor Fondului de Stabilitate Financiară cu 40%, deoarece pachetele lor salariale reprezintă 'o provocare' în timpul acestei perioade de austeritate în care se fac reduce în toate sectoarele.

Prin această decizie vor fi economisiţi anual peste 300.000 euro (335.000 dolari), susţin autorităţile de la Atena. Reducerea salariilor va trebui aprobată de creditorii internaţionali. Un oficial elen a explicat că salariul anual directorului general al Fondului de Stabilitate Financiară al Greciei se ridică la 215.000 euro, iar al preşedintelui Board-ului la 175.000 euro.

În ultimele luni, acţiunile băncilor înregistrează scăderi la bursă, pe fondul temerilor privind un control mai strâns al Guvernului, după ce premierul Alexis Tsipras a tot repetat că statul va exercita un control strict asupra băncilor şi va face schimbări în conducerea acestora.
Un alt motiv l-a constituit majorarea volumului creditelor neperformante şi deteriorarea condiţiilor de lichiditate, în condiţiile în care ieşirile din depozitele băncilor elene s-au intensificat.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

SURSA: Agerpres