"Recesiunea tehnică nu este un dezastru, este o mişcare a economiei care era de aşteptat. Noi avem o dependenţă foarte mare de ceea ce se întâmplă în zona euro, de evoluţia economiei europene. Dacă acolo lucrurile nu merg bine şi intervenţiile Băncii Centrale Europene (BCE) nu au liniştit apele, economia noastră va cunoaşte o perioadă de slăbire faţă de ultimele două trimestre, dar asta nu înseamnă că nu putem avea o firavă creştere economică în 2012", a spus Dăianu cu prilejul lansării cărţii sale "Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia".

Acesta a afirmat că "risipa şi hoţia" nu se ascund numai în deficitul bugetar, ci pot fi identificate în toată structura bugetului.

"Noi ne batem joc, prin achiziţiile publice, de resursele bugetului public, avem investiţii publice care arată o cifră ridicată ca pondere în PIB şi vedem că nu se materializează în infrastructură, în proiecte care să aducă bine în viaţa cetăţenilor’", a mai spus Dăianu.

În opinia acestuia, România are grave probleme de infrastructură nu atât din cauza faptului că nu s-au atras bani europeni, ci pentru că autorităţile "şi-au bătut joc de banul public".
"Complicităţi" în dauna dezvoltării

Fostul ministru de finanţe a mai preciyat că între sectorul public şi cel privat există "complicităţi" în dauna dezvoltării.

"Mulţi care operează în sistemul privat judecă sectorul public drept sursă de extracţie de rente. Mai avem şi aceste complicităţi între sectorul public şi cel privat, rezultatul fiind, dincolo de neputinţa de a construi, şi absorbţia fondurilor europene, care va oferi temei celor care doresc o reorientare a fondurilor europene să argumenteze în acest sens că o ţară care absoarbe atât de puţin, nici nu ar fi îndreptăţită să primească în exerciţiul bugetar 2014 – 2020 cât a primit în actualul exerciţiu financiar", a explicat Daniel Dăianu.

Eonomistul a precizat că România nu ar trebui să adere la zona euro dacă nu îndeplineşte criteriile de convergenţă cu Uniunea Europeană şi până când zona euro nu îşi va reveni.

"În zona euro s-a produs o fractură care nu este de dată recentă. România are un atu pe care nu trebuie să îl piardă. De aceea, eu sunt împotriva aderării României la zona euro dacă nu sunt îndeplinite două condiţii. Dacă economia nu este bine pregătită este un nonsens să intri într-un spaţiu ale cărui presiuni concurenţiale te copleşesc. A doua condiţie este funcţionarea bună a zonei euro. Această zonă este o casă cu defecte de construcţie iar până nu se vor remedia acestea, nu are rost să intri", a concluzionat Dăianu.

Daniel Dăianu şi-a lansat cartea "Când finanţa subminează economia şi corodează democraţia" la Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), unde a susţinut şi o conferinţă cu tema "Ce capitalism vrem? – Aceasta este întrebarea".