Tribunalul Prahova a decis vineri, 14 august, achitarea fostului deputat Vlad Cosma într-un dosar privind sponsorizarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012. Decizia nu este definitivă.

Tribunalul Prahova a decis că Vlad Cosma nu este vinovat de săvârşirea infracţiunilor de instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare a banilor în formă continuată.

Pe lângă fostul deputat, instanţa a mai decis achitarea oamenilor de afaceri Petrică Uşurelu, pentru evaziune fiscală, delapidare în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată, şi Răzvan Alexe, pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare a banilor în formă continuată.

În plus, Tribunalul Prahova a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată în cauză de Statul român prin ANAF, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Ploieşti, şi a luat act că persoana vătămată SC Allianso Business Park SRL nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Totodată, instanţa prahoveană a dispus menţinerea sechestrului asigurător instituit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin ordonanţa emisă la data de 25.09.2014 în dosarul nr.426/P/2014 asupra sumelor de bani deţinute în conturi bancare de inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru. Decizia nu este însă definitivă.

Pentru ce i-au trimis în judecată procurorii ploieşteni pe cei trei inculpaţi?

Cei trei inculpaţi, Vlad Cosma, Petrică Uşurelu şi Răzvan Alexe, au fost trimişi în judecată în iunie 2017 de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un dosar privind finanţarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2012.

„La începutul anului 2012, în perioada premergătoare alegerilor locale ce urmau să aibă loc în vara anului 2012, inculpatul Cosma Vlad Alexandru, la acea dată preşedinte al Organizaţie de Tineret a PSD Prahova, l-a determinat pe inculpatul Uşurelu Petrică Lucian, administrator al SC Allinso Business Park SRL, în scopul disimulării sponsorizării ilegale a campaniei electorale, să înregistreze în contabilitatea societăţii factura fictivă nr. 243/10.03.2012 emisă de SC Alex Design SRL, în valoare totală de 1.086.240 lei, cauzându-se un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 210.240 lei, reprezentând TVA.

Factura fiscală menţionată, împreună cu alte documente justificative, au fost puse la dispoziţia inculpatului Uşurelu Petrică Lucian de către inculpatul Alexe Răzvan”, preciza Parchetul într-un comunicat transmis la acel moment, scrie Agerpres.

Conform documentului, Petrică Uşurelu, cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, a dispus, în datele de 10.04.2012 şi 11.04.2012, efectuarea plăţii în conturile societăţii comerciale de tip fantomă Alex Design SRL, a sumei de 1.086.240 lei.

Sursă foto: Inquam Photos, Octav Ganea