Lucian Onea, fostul șef al DNA Ploiești, s-a prezentat luni dimineață la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pentru a fi audiat în dosarul în care el și fostul procuror Mircea Negulescu sunt acuzați de represiune nedreaptă și măsluire de probe. La sosire, Onea a spus: „Va veni și momentul în care voi face declarații. Știu că a încetat măsura preventivă”, potrivit România TV.

Şi Negulescu este aşteptat astăzi la sediul ÎCCJ. Cei doi au fost trimişi în judecată de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Lucian Onea este acuzat de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă, cercetare abuzivă, instigare în formă continuată la comiterea, fără vinovăţie, sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, potrivit unui comunicat al Parchetului General.

În acelaşi dosar, Mircea Negulescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreaptă, instigare în formă continuată la comiterea fără vinovăţie sub forma participaţiei improprii a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii de la SIIJ susţin că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător, adică fostul deputat Vlad Cosma, să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoane imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul. De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, este acuzat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată. Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea este acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.

În luna iulie, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a disjuns partea care o vizează pe Laura Codruța Kovesi din dosarul în care au fost trimiși în judecată Lucian Onea și Mircea Negulescu, fostul procuror-șef DNA fiind în continuare cercetat pentru complicitate la represiune nedreaptă, grup infracțional organizat și complicitate la cercetare abuzivă.