Daca multi investitori fac bani din constructia a tot felul de cladiri, sunt si firme care traiesc bine dintr-o activitate diametral opusa: daramatul imobilelor. Compania bucuresteana Apolodor, de exemplu, specializata in demolari, abia face fata comenzilor primite. Numai ca, si la demolari, ca pe orice piata, exista mode si tendinte, de la un an la altul.

Daca in anii trecuti Apolodor primea, in principal, comenzi pentru demolari ale unor parti din fostele fabrici de ciment din afara oraselor, unde noii investitori vroiau sa construiasca spatii noi, in acest an majoritatea proiectelor de demolare o reprezinta fabricile din interiorul marilor centre urbane.
“Avem foarte multe proiecte de demolari de fabrici in acest an. In locul lor se construiesc cartiere de blocuri”, spune Radu Ouatu, directorul general al Apolodor.


Compania se poate mandri ca a facut sa se aleaga praful si pulberea din foste fabrici de textile, de paine, de bauturi si chiar de ciorapi. Pe locul lor, in urmatorii ani, cateva mii de bucuresteni isi vor realiza visul, acela de a avea o locuinta.


Una din lucrarile firmei Apolodor aflate pe ultima suta de metri, demolarea fostei fabrici de ciorapi Apollo de langa parcul Carol din Capitala, i-a adus incasari de peste 100.000 de euro. Aici, compania lituaniana Europa Group a decis sa construiasca peste 100 de locuinte de lux, care vor fi gata in mai putin de doi ani.

Investitorii intensifica vanatoarea de fabrici

“Am cumparat terenul de la o companie care cumparase la randul ei fabrica Apolo, am demolat fabrica si vom incepe constructia”, spune Serghei Cicala, directorul tehnic al Europa Group. Pentru cel de-al doilea proiect de locuinte, insa, din zona Popa Tatu din Bucuresti, lituanienii au cumparat terenul de 4.200 de metri patrati direct de la sursa: fabrica de bauturi Zarea, care a decis sa vanda pamantul, cu cladire cu tot. Scenariul va fi acelasi: demolare, constructie de locuinte, vanzare.
E vorba despre o presiune foarte mare a developerilor asupra fabricilor care au ramas in interiorul oraselor. Practic, proprietarii acestora sunt asaltati cu oferte. Iar astfel de terenuri, de cel putin cateva mii de metri patrati, sunt aproape imposibil de gasit in interiorul unui oras.


“Sunt fie fabrici in incapacitate de plata, fie unele care merg. Stau pe un teren valoros”, rezuma Adrian Nicolescu, directorul departamentului de evaluare al agentiei imobiliare Eurisko. Chiar si o mica fabrica de textile, de exemplu, care “merge”, este greu sa refuze cateva milioane de euro care i se ofera pe teren. Pentru ca preturile de cumparare, spun agentii imobiliari, se invart undeva in jurul a cateva sute de euro metrul patrat, deci cateva milioane de euro hectarul. Mai ales ca unii dintre investitori supraliciteaza: “O cumpar eu, iti dau si teren la periferie si te mut tot eu”, dupa cum spune Nicolescu.


Marius Luca, residential sales negotiator la agentia imobiliara CB Richard Ellis, afirma ca pe un hectar pot fi construite peste 200 de apartamente, care se vand, in medie, la pretul de 100.000 de euro. Deci 20 de milioane de euro la hectarul de locuinte. “Profitul net, incluzand si cumpararea terenului, este minimum 10%, iar totul dureaza maximum 18 luni”, adauga Luca.
Intrebarea se pune daca mai sunt inca astfel de fabrici de vanzare. Mai sunt, ne asigura agentii imobiliari, doar ca unele au fost deja cumparate de speculanti, pentru a le revinde celor care vor sa construiasca.


Mai sunt, ne linisteste si seful de la Apolodor, firma care demoleaza tot ce prinde. “Mai sunt destule fabrici de demolat si cred ca anul viitor vor iesi la vanzare fabricile de panificatie, care, de cand cu interdictia camioanelor grele de a intra in oras sunt obligate sa se mute la periferie”, adauga el.
si astfel a ajuns desueta vorba care spunea ca nu sunt in stare romanii sa zugraveasca ce-a construit Ceausescu. Se naste alta: n-a fost in stare Ceausescu sa construiasca pe cat suntem noi capabili sa demolam!



“Sunt fie fabrici in incapacitate de plata, fie unele care merg. Stau pe un teren
valoros.”


Adrian Nicolescu,

directorul departamentului de evaluare al agentiei imobiliare Eurisko









Inca departe de vremurile hei-rupiste


Perioada

Locuinte nou construite

1971 – 1980
1.411.184
1981 – 1989
958.446
1990 – 1994
144.300
1995 – 1999

83.047

2000 – 2002

34.270

2003 – 2005*
cca. 100.000



*estimare companii

SURSA: Institutul National de Statistica

Pentru a putea tine un ritm normal al construirii de locuinte, ar trebui ca in fiecare an sa se execute circa zece unitati locative la mia de locuitori, cred constructorii. Adica, in cazul Romaniei, peste 200.000 de locuinte pe an, respectiv mai mult de 20.000 de locuinte in fiecare an doar in Bucuresti.
Atat constructorii, cat si agentii imobiliari, estimeaza ca in ultimii doi ani s-au dat in folosinta, la nivel national, sub 10.000 de apartamente in blocuri. Potentialul pietei este enorm, pentru ca oferta acopera doar cateva zeci de procente din totalul cererii.