Acuzat că a divulgat informaţii secrete despre banca Goldman Sachs în timp ce făcea parte din consiliul de administraţie al acesteia, el a fost găsit vinovat la mijlocul lunii iunie, iar procurorul de Manhattan Preet Bharara a cerut o o pedeapsă de 10 ani de închisoare împotriva sa.

La anunţul sentinţei, bancherul nu şi-a trădat nicio emoţie. ‘Mi-am pătat reputaţia pe care mi-am construit-o întreaga viaţă’, a spus el înaintea pronunţării sentinţei. ‘Regret foarte mult consecinţele asupra familiei mele, prietenilor mei şi instituţiilor pe care le respect’, a spus el, descriind acest moment ca fiind ‘cel mai dificil’ din viaţa sa după moartea părinţilor în adolescenţă.

Anunţând o pedeapsă mult mai puţin dură decât cea cerută de procuror, judecătorul Jed Rakoff a spus că Rajat Gupta, un filantrop care a acţionat în lupta împotriva malariei în Africa şi în favoarea tinerilor defavorizaţi, ‘merita să i se acorde credit pentru acest lucru’.

Judecătorul tribunalului federal din Manhattan a precizat că au existat juraţi care chiar au plâns atunci când au dat verdictul de vinovăţie, ‘deoarece recunosc că este o persoană cu o imagine foarte bună’.

Totuşi, el a subliniat nevoia de ‘a-i face să înţeleagă’ pe vinovaţi de delictul de insider trading ‘că atunci când sunt prinşi sunt trimişi la închisoare’.

În ceea ce reprezintă unul din cele mai mari scandaluri financiare din ultimii ani din SUA, Gupta a recunoscut că a divulgat informaţii unui prieten şi partener de afaceri, miliardarul de origine srilankeză Raj Rajaratnam.

Patron şi fondator al fondului de investiţii Galleon, Rajaratnam a fost acuzat că s-a bazat pe aceste informaţii pentru a realiza operaţii financiare şi a fost condamnat anul trecut la 11 ani de închisoare, cea mai mare pedeapsă pronunţată vreodată pentru insider trading.

Judecătorul a calificat drept ‘reprobabilă’ acţiunea lui Gupta, considerând-o ‘o lovitură de cuţit în spatele’ Goldman Sachs.

Procurorul de Manhattan a subliniat la rândul său că, prin ‘pedeapsa de astăzi (miercuri), Rajat Gupta trebuie să-şi asume consecinţele grave ale crimei sale’. ‘Comportamentul său a pătat pentru totdeauna o reputaţie odinioară excelentă care s-a construit în ani’, a adăugat el.

Directoarea FBI din New York, Mary Galligan, a subliniat de asemenea că această sentinţă va servi ca avertisment general.
SURSA: Agerpres