Statele membre UE negociază în prezent introducerea unui sistem european de garantare a depozitelor (European Deposit Insurance Scheme – EDIS), care asigură protecţie pentru suma de 100.000 euro/persoană în toate ţările participante. EDIS ar urma să fie cel de al treilea pilon al uniunii bancare, alături de supravegherea bancară şi de rezoluţia bancară.

Planul prezentat de Comisia Europeană în luna noiembrie a anului trecut s-a lovit însă de opoziţia Germaniei, autorităţile de la Berlin fiind îngrijorate că fondurile sale de garantare a depozitelor ar putea fi utilizate pentru a-i salva pe deponenţii din alte ţări.

Conform datelor confidenţiale furnizate Comisiei Europene de un număr de 38 de scheme naţionale de garantare a depozitelor bancare din Europa, finanţarea de care dispun în prezent schemele naţionale acoperă 1% din depozitele asigurate, în condiţiile în care nivelul minim de acoperire prevăzut de normele UE este de 0,8% din totalul depozitelor asigurate până în 2024. De precizat că unele din cele 28 de state membre au mai mult de o schemă de garantare a depozitelor bancare, de exemplu una care acoperă numai băncile de economii.

Cifra de 1% arată că statele UE au atins deja ţintele minime convenite, însă doar dacă sunt luate împreună.

Anterior, executivul comunitar susţinea că fondurile naţionale de garantare din o treime din statele UE acoperă mai mult de 1% din depozitele asigurate, iar în unele ţări nivelul este de 3%. În schimb, în unele ţări, schemele de garantare sunt goale, deoarece băncile s-au angajat să transfere fonduri către schemele de garantare a depozitelor numai în caz de necesitate şi nu în avans cum cer regulile UE.

Documentele Comisiei Europene enumeră beneficiile economice ale EDIS, ajungând la concluzia că o schemă comună de garantare 'va îmbunătăţi gradul de acoperire pentru bănci în toate statele membre participante, fără a modifica nivelul general de finanţare'. Potrivit calculelor executivului comunitar, în cazul unei crize bancare de amploare, în care va fi nevoie de protejarea depozitelor la mai mult de o bancă, schemele naţionale nu vor reuşi să protejeze în totalitate depozitele în 2,5% din cazuri, în timp ce dacă EDIS ar fi în vigoare doar în 0,7% din cazuri deponenţii ar putea să nu primească banii în totalitate. AGERPRES