Crescătorii de peşte care au rămas în Tulcea sunt cei care-şi păstrează afacerile în acest sector mai mult din pasiune, deoarece piscicultura nu mai este la fel de profitabilă ca în trecut. În aceste condiţii, accesarea fondurilor europene a reprezentat o gură de aer pentru mulţi antreprenori din industrie.

Un exemplu este Cornel Ivanov, care a modernizat pepiniera piscicolă din localitatea Enisala, din judeţul Tulcea, cu 2,6 milioane de euro, din care 60% reprezintă fonduri nerambursabile. Modernizarea pepinierei, ce se întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare, a presupus amenajarea a opt bazine piscicole şi construirea unor staţii de pompare şi alimentare.

Omul de afaceri a înfiinţat această pepinieră în 2000, iar fondurile europene le-a accesat în 2011. Astăzi, Ivanov are o producţie foarte bună de puiet, de circa 3.500 de kilograme la hectar. În cadrul fermei sale piscicole lucrează peste 60 de angajaţi. Omul de afaceri vinde peştele cu 9 lei kilogramul. Ivanov a mai demarat un proiect cu fonduri europene în valoare de 4 milioane de euro, pentru refacerea digurilor şi a canalelor din cadrul crescătoriei. Pe lângă piscicultură, antreprenorul este pasionat şi de zootehnie. El deţine 90 de vaci, de la care obţine lapte şi carne.

Un moldovean îndrăgostit de Deltă

Dorian Marin a investit 3,4 milioane de euro din fonduri europene în modernizarea unei amenajări piscicole în Chilia, judeţul Tulcea. De șapte ani face naveta Iaşi -Tulcea pentru că s-a îndrăgostit de pescuit. Îi place această ocupație, având în vedere că obţine anual 180 de tone de peşte, dar intenţionează să ajungă la o producţie anuală de 300 de tone. Ferma piscicolă din Chilia se întinde pe aproape 400 de hectare, aici fiind crescute speciile de pești precum crapul, ştiuca şi carasul. Cifra de afaceri a companiei sale, Gip Est, se ridică la 1,4 milioane de lei, iar în acest an îşi propune să ajungă la două milioane de lei. Tot cu ajutorul fondurilor europene, ieşeanul a reuşit să construiască o fabrică de nutreţuri combinate,unde produce hrană pentru peşti.

Un alt antreprenor care a accesat fonduri europene pentru a-şi moderniza businessul din piscicultură este Daniel Buhai, deţinătorul Miadmar. El a construit împreună cu soţia sa, în Tulcea, o fabrică în care obţine produse tradiţionale din peşte. Familia Buhai a investit 1,3 milioane de euro, din care 60% au fost fonduri nerambursabile. Capacitatea maximă a fabricii este de 1,5 tone de produse procesate pe zi.

Cea mai mare problemă în această afacere este faptul că nu au suficientă materie primă, de aceea familia Buhai se gândeşte să apeleze la importuri.

„Pentru că nu avem suficient peşte în România, ne gândeam să luăm în calcul resurse de import“, a declarat, pentru Capital, Daniel Buhai. Familia din Tulcea furnizează produse din peşte pentru Mega Image, sub denumirea „Gusturi Româneşti“, şi pentru Carrefour, sub marca „Drag de România“. Încasările firmei tulcene provin în proporţie de 50% de la mărcile proprii din retailul modern şi 50% din magazinele proprii.