Cine a ales, in ultimii ani, ofertele “realiste” si-a asigurat castiguri mari pe termen lung

Atunci cand vine vorba de fondurile de investitii din perioada 1995-2000, si chiar din vremuri mai recente, toata lumea schiteaza un zambet plin de subintelesuri, gandindu-se la inspiratia de a nu fi investit bani pe care mai apoi sa nu ii mai poata recupera. Dar au oare dreptate?



La prima vedere, au toata dreptatea din lume. Insa prima vedere tine cont doar de FNI si de teapa extraordinara pe care respectivul “fond de investitii” a dat-o celor dornici de imbogatire rapida si sigura.

O privire mai atenta ne face sa observam ca Romania are si fonduri de investitii pe termen lung, unde banii investitorilor se inmultesc, incet-incet. In unele cazuri, chiar mai repede decat reusesc investitiile in actiuni cotate la Bursa de Valori.

In ultimii cinci ani, Napoca a adus cel mai mare randament investitorilor, crescand de 5,5 ori in termeni nominali. Cresterea reala, corectata cu indicele preturilor de consum, a fost in aceeasi perioada de 2,65 de ori.


Poate mai important decat aceasta crestere, evident impresionanta, este faptul ca nu mai putin de 11 dintre cele 19 fonduri de investitii existente pe piata la inceputul anului 2001 isi desfasoara activitatea si astazi. Asadar, o oferta destul de larga, din care puteai alege, din moment ce mai bine de jumatate din fonduri au ramas in viata.

In intervalul 2001-2006, indicele de referinta al Bursei, BET, a crescut de 12,25 de ori, insa in conditiile in care o investitie la BVB comporta un risc extrem de ridicat, mai ales pe o perioada atat de lunga. De altfel, preturile actiunilor la Bursa au ramas multa vreme mici, sub valoarea lor reala.
Mergand ceva mai mult inapoi in istorie, in perioada de glorie a fondurilor de tip “ia banii si fugi”, observam ca si cei care au investit bani atunci au avut de castigat in timp. Mai exact, cei pe care promisiunile privind cresteri cu 300% pe an nu i-au orbit si care au preferat sa puna banii in fonduri cu cresteri mai mici, dar mai sigure.


Anii 1998-1999, dominati de “sindromul FNI”, care detinea mai bine de jumatate din piata, cel putin potrivit propriilor calcule, au insemnat cresteri importante si pentru fondurile de investitii serioase. Capital Plus a adus celor care au avut incredere in el de la infiintare, din 1999, pana la finalul lui 2005, un profit de 172% (crestere de 2,72 ori) in termeni reali, si 1100% in termeni nominali. Tot in termeni reali, FCEx a adus, intre ianuarie 1998 si ianuarie 2006, 155% profit investitorilor.
Mai mult, sapte dintre fondurile existente in ‘99 si patru dintre cele existente in ‘98 sunt si astazi pe piata, iar investitorii pot culege roadele inspiratiei lor.
Anii 1997 si 1996 nu au fost chiar cei mai buni pentru fonduri, inflatia macinand mare parte din profiturile obtinute atunci.


Veteranii absoluti ai domeniului sunt Fortuna Classic, infiintat la 19 octombrie 1995, Transilvania, la 12 decembrie 1995, si FCEx, la 27 februarie 1996. Din aprilie 1996 (luna pentru care exista primele date
privind fondurile, pe site-ul kmarket.ro), cele trei fonduri au crescut de 27, de 30, respectiv de 56 de ori. De remarcat ca toate cele trei fonduri sunt diversificate, cel putin in prezent, iar doua (Transilvania si Fortuna Classic) sunt administrate de societati din Cluj.
Secretele succesului tin, potrivit lui Ilie Cenan, presedintele Globinvest, in primul rand de credibilitatea societatii care manageriaza fondul de investitii.


“Au fost trei lucruri care ne-au ajutat sa trecem peste perioada grea din anii ‘90”, spune administratorul fondului Transilvania, care detine in prezent 7,7% din piata. “Este vorba de vointa si indarjirea cu care am actionat, de corectitudine si de spiritul inovator. Spre exemplu, Transilvania este primul fond deschis de investitii din Romania care a realizat plasamente la Bursa de Valori si primul care a facut operatiuni de arbitraj prin intermediul plasamentelor cuplate in instrumente derivate si in actiuni”, explica el.


O alta comparatie cu indicele BET poate fi facuta de la lansarea acestuia, la 22 septembrie 1997, la valoarea de 1.000 de puncte. Indicele a crescut pana acum de circa opt ori, in vreme ce randamentul fiecaruia dintre cele trei fonduri amintite mai sus este, de la inceputul lui 1998, chiar mai mare decat aceasta crestere.




“Doar dand dovada de multa transparenta si corectitudine am putut sa trecem peste toate cutremurele care au lovit acest domeniu si sa ne pastram clientii”, afirma Cenan. “Am avut investitori care au crezut in noi. Important e ca administratorii fondului sa fie oameni seriosi si transparenti, pentru ca lipsa de transparenta da nastere la multe suspiciuni”, conchide acesta.

de 56 de ori


a crescut Fondul pentru Comert Exterior, administrat de societatea de administrare a investitiilor SIRA, intre aprilie 1996 si decembrie 2005

Fonduri straine cu vechime

Atat companiile-mama ale SAI-urilor autohtone, cat si celelalte mari societati de investitii internationale au deja o experienta impresionanta in spate, lansand primele fonduri deschise de investitii in urma cu 30-40 de ani.



• Capital Invest, societatea de administrare a investitiilor din cadrul Bank Austria Creditanstalt si actionar majoritar la CA IB, administreaza un fond cu aproape 30 de ani vechime, Capital Invest Euro Government Bonds, lansat la 13 iunie 1978. Randamentul pe aceasta perioada a fost de 608,76%.



• Erste Bank, noul proprietar al BCR, are doua fonduri de obligatiuni lansate in 1969, ESPA Bond Combirend (obligatiuni europene, preponderent din Austria) si ESPA Bond International. Randamentele au fost de 1.350%, respectiv, 930%, in ultimii 36 de ani.



• Peste ocean, Smith Barney Appreciation Fund a fost infiintat la 10 martie 1970, avand un randament mediu anual de 10,89% de atunci si pana acum. Compania de administrare, Smith Barney, face parte din cel mai mare grup financiar din SUA, Citigroup.