Fondul Proprietatea (FP) continuă să suscite interes pentru investitorii de la Bursa de Valori București (BVB). După ce a apărut informația conform căreia statul român, prin Ministerul Finanțelor, a pierdut controlul asupra companiei, pachetul deținut de stat coborând până la 24,5%, ceea ce înseamnă că nu mai poate impune deciziile în Adunarea generală a Acționarilor (AGA), ordinele de cumpărare au început să curgă.
Lichiditatea pieței de miercurea trecută a reprezentat maximul ultimelor trei luni, cu un total 140 milioane lei, dintre care 125 milioane lei au fost tranzacții cu acțiuni FP. Mai mult, tranzacțiile de pe piața DEAL, în număr de opt, au însumat 85,4 milioane lei. Indiferent cât de mult a scăzut cotația FP de la listare, potențialul mare pe care îl are pe termen mediu și lung rămâne foarte atractiv pentru investitori.
La listarea din ianuarie, cotația FP se situa la 0,6495 lei, iar în prima ședință de tranzacționare a acestui an, titlul se tranzacționa la 0,502 lei, scăderea înregistrată fiind de 22%.
Oltchim crește doar pe zvonuri
Un raport al Target Capital arată că potențialul acțiunilor FP pentru următoarele 12 luni este de 65%, adică un preț-țintă de 0,8 lei. Mult pentru un titlu care reușește greu să rămână la peste 0,5 lei, însă discountul cu care se tranzacționează este mult mai mare de atât. Chiar și la 0,8 lei pe acțiune, Fondul Proprietatea s-ar vinde cu o reducere de circa 35%, valoarea unitară a activului net fiind, în prezent, de 1,2 lei pe acțiune.
Vedeta ultimei luni a fost însă Oltchim. Cu o creștere a cotației de peste 140% în luna mai, acțiunea OLT a ajuns la 1,32 lei. Motivele aprecierii nu au însă nicio legătură cu indicatorii fundamentali sau tehnici ai companiei, ci cu discuțiile de privatizare tot mai intense din ultimul timp (mai ales după ce combinatul a fost inclus pe lista FMI cu companii ce trebuie restructurate sau privatizate). La cumpărare au participat intens și minoritarii de la PCC, cu care conducerea Oltchim se tot judecă pentru deciziile luate, dar și cei de la fondul britanic Carlson Ventures, care a achiziționat prin intermediul companiei cipriote Nachbar Services Limited Nicosia.
Nemții de la PCC, au ajuns la un pachet de 15,77% din capitalul social al companiei, iar fondul britanic deține 14,1%, în timp ce Ministerul Economiei are încă în proprietate 54,8% din acțiuni. În caz de privatizare s-ar putea spune că, pe lângă nemții de la PCC care și-au declarat interesul de multă vreme, intră în
cursă și fondul de investiții. Cu mențiunea că ar putea fi și o mișcare speculativă, prin care să obțină profit la vânzare și să ofere un avantaj eventualului cumpărător.
Între timp, Oltchim a reușit să înceapă discuțiile de preluare a Arpechim, după ce a trimis o scrisoare de intenție către OMV Petrom. Dacă preluarea va reuși sau nu rămâne de văzut, austriecii intenționând să ceară 200 milioane euro, bani pe care combinatul vâlcean nu îi are în totalitate. Adică, va avea din nou nevoie de ajutorul majoritarului, adică al statului român.
Riscuri în imobiliare și construcții
Situația nu este însă prea bună în acest moment la bursă. Dintre companiile listate la prima categorie, Target Capital a analizat 32 și a dat recomandăre de cumpărare (cu atenție la riscuri posibile) doar pentru zece dintre acestea. Pericolul poate veni și din exterior, mai exact de la criza europeană, care ar putea crea volatilitate mare și o creștere a aversiunii la risc.
Tradeville atrage atenția, printr-un raport de analiză, asupra riscurilor la care sunt supuse companiile ce activează în imobiliare și construcții, în sectorul metalurgic și utilaje industriale. „Aceste trei sectoare au cunoscut, în 2010, o profitabilitate negativă, în ciuda faptului că vânzările la nivel de sector au crescut“, spune Ovidiu-George Dumitrescu, analist Tradeville.
„În opinia noastră, nu se poate trage o concluzie unică privind evoluția firmelor din sectoarele analizate, deoarece, în condițiile în care mediul economic a prezentat atât oportunități, cât și capcane pentru cele mai multe dintre ele, nu toate au reușit să profite de primele și să se ferească de cele din urmă“, adaugă acesta.
Nu este o surpriză pentru nimeni că bursa are nevoie de noi emitenți, iar dacă nu va reuși să atragă cât mai repede companiile, vor apărea destule probleme legate de investitorii ce nu găsesc suficiente oportunități.
24,5%
este pachetul pe care statul român îl mai deține la Fondul Proprietatea după ce a efectuat ultimele despăgubiri, pierzând astfel controlul AGA