Gita Gopinath, prim-adjunctul directorului general al Fondului, a spus că FMI a fost surprins de puterea pieţei muncii din SUA şi a cheltuielilor de consum, ceea ce l-a determinat să-şi revizuiască previziunile de creştere economică pentru ţară.

Declarațiile acesteia vin la puțin timp după ce ultimele date privind inflaţia din SUA au arătat semne de încetinire.

”Dacă te uiţi la datele foarte recente, vezi câteva semne de temperare. Asta ne oferă posibilitatea să evităm o recesiune”, a explicat aceasta la Washington.

FMI nu exclude posibilitatea unei recesiuni în SUA

Marți, 11 aprilie, FMI a publicat cel mai recent raport privind Perspectiva economiei mondiale, în care a arătat că economia SUA va avansa cu 1,6% în acest an, în creştere faţă de prognoza de 1% în 2022. Gita Gopinath a precizat însă că economia americană rămâne într-o poziţie precară, cu puţin spaţiu de eroare.

„Dacă ne uităm la cifrele noastre de creştere, ne uităm la cifre de creştere foarte scăzute pentru SUA şi, prin urmare, riscurile unei aterizări forţate rămân”, a adăugat ea.

Prim-adjunctul directorului general al FMI a declarat că nu exclude posibilitatea că o astfel de trecere de la creştere la creştere scăzută sau chiar negativă ar putea fi determinată de creşterile continue ale ratei dobânzii ale Rezervei Federale.

”Este în sfera posibilităţilor că evenimente de acest fel s-ar putea întâmpla”, a spus aceasta, subliniind totuși că până acum, băncile centrale au găsit un echilibru bun.

”Acesta este un moment foarte dificil pentru bancherii centrali. Cred că, de acum, Fed a avut dreptate să ţină ochii pe inflaţie şi, bineînţeles, să se ajusteze în funcţie de modul în care vin datele”, a spus Gita Gopinath.

Economia mondială se îndreaptă spre cea mai slabă perioadă din 1990 încoace

Săptămâna trecută, Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, a avertizat că economia mondială se îndreaptă spre cea mai slabă perioadă de creștere din 1990 încoace, pe măsură ce creșterea bruscă a ratelor dobânzilor pentru combaterea inflației afectează economia mondială.

Încetinirea bruscă a economiei mondiale de anul trecut, în urma replicilor pandemiei de Covid-19 și a invaziei rusești în Ucraina, va continua în 2023 și riscă să persiste în următorii cinci ani, a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, relatează The Guardian.

Într-un discurs de deschidere înaintea reuniunilor de primăvară ale fondului, care vor avea loc săptămâna aceasta la Washington DC, ea a declarat că creșterea globală va rămâne la aproximativ 3% în următorii cinci ani – cea mai mică prognoză de creștere pe termen mediu din 1990 încoace.

„Acest lucru îngreunează și mai mult reducerea sărăciei, vindecarea cicatricilor economice ale crizei Covid și oferirea de noi și mai bune oportunități pentru toți”, a spus Georgieva.