Suma aprobată conţine 500 miliarde de euro, bani din Mecanismul european de stabilitate (MES), 200 miliarde de euro deja angajaţi din Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF), 53 miliarde de euro împrumuturi bilaterale şi 49 miliarde de euro în ajutorul care a rămas din precedentul mecanism european de stabilitate financiară (EFSM), le-a declarat reporterilor Maria Fekter.

Mecanismul European de Stabilitate, dotat cu fonduri de 500 miliarde de euro, ar urma să demareze operaţiunile în vara acestui an. În schimb, Fondul European de Stabilitate Financiară a acordat sau a promis că va acorda împrumuturi de 192 miliarde de euro Greciei, Irlandei şi Spaniei.

Fondul European de Stabilitate Financiară a fost înfiinţat în luna mai 2010 în ideea de a proteja ţările vulnerabile din zona euro, după ce Grecia a fost salvată de UE şi FMI, şi dispunea la început de o capacitate de împrumut de 440 de miliarde de euro. FESF ar urma să fie definitiv înlocuit de Mecanismul European de Stabilitate, care ar trebui să intre în vigoare la mijlocul lui 2012.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a respins de facto joi seara ideea apărată de Franţa şi OCDE referitoare la un fond de salvare pentru zona euro în valoare de 1.000 miliarde de euro. Incluzând împrumuturile deja acordate şi pe cele promise de Europa ţărilor aflate în dificultate, la diverse termene, şi adăugând Mecanismul european de stabilitate (MES) ce va fi activat în iulie, se ajunge la un sistem de apărare împotriva crizei de circa ‘800 de miliarde euro’, a afirmat el în prezenţa jurnaliştilor.

În detaliu, a precizat demnitarul german, suma de 800 de miliarde euro cuprinde cele 500 de miliarde cu care MES trebuie să fie dotat în termen de doi ani sau mai mult, cele 200 de miliarde deja acordate sau promise de Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) Greciei, Irlandei şi Portugaliei, cele 50 de miliarde plătite suplimentar Greciei şi, în sfârşit, alte 50 de miliarde ce provin dintr-un fond de urgenţă epuizat deja de Uniunea Europeană.