Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romine a Bancilor (ARB), a declarat, i cursul saptaminii trecute, ca ARB are i vedere un proiect de restructurare a Fondului de Garantare a Depozitelor i Sistemul Bancar (FGDSB), pentru ca modul i care este organizat i prezent fondul nu este cel mai propice pentru Rominia. in spatele acestei formulari elegante sta prima recunoastere oficiala a faptului ca, asa cum a fost conceput, Fondul de Garantare a Depozitelor n-are nici o noima.
in 1996, dupa prabusirea Credit Bank si a Daciei Felix, FGDSB a fost ifiintat pentru a garanta persoanelor fizice o parte din banii depusi la banca i cazul falimentului acesteia. Principiul de functionare este simplu: fiecare banca plateste Fondului, anual, o cotizatie i functie de totalul depozitelor atrase de la populatie. Daca o banca intra i incapacitate de plata, depunatorii acesteia sunt despagubiti, i limita unui plafon care se indexeaza semestrial, din banii colectati de FGDSB.
Dupa trei ani i care a strins cotizatiile i liniste, Fondul si-a dat sufletul i 1999, cind a trebuit sa plateasca circa 360 miliarde lei i urma colapsului bancutei Albina. Pentru primul faliment bancar adevarat (Bankcoop), FGDSB nu a mai avut decit 600 miliarde lei, Banca Nationala fiind nevoita sa-i sara i ajutor cu 2.000 de miliarde. si tot banul public a garantat depozitele persoanelor fizice si la al treilea crah (Banca Internationala a Religiilor), BNR imprumutind Fondul cu alte 1.500 de miliarde lei, pentru a face fata platilor i valoare de aproape 1.900 miliarde.
„Este necesara o reorganizare conform unui model turcesc, potrivit caruia fondul este abilitat sa preia banca i suferinta, sa o restructureze si sa o vinda i profit”, a explicat Radu Ghetea varianta ARB de restructurare a FGDSB. Daca ideea va fi aplicata, Fondul ar scapa de obligatia de a despagubi depunatorii i cazul altor falimente (pentru care, oricum, nu are bani), raminind cu datoria (3.500 miliarde lei plus dobinda) la Banca Nationala.
Conceptul de garantare a depozitelor bancare ar disparea – ceea ce ar fi o salvare a banului public – aparind un Fond de resuscitare a falitilor.