Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar (FGDSB) a ajuns la fundul sacului. Dupa ce va despagubi deponentii de la Bankcoop, FGDSB va ramane cu o datorie de 2.000 miliarde lei catre Banca Nationala a Romaniei.
Sursele atrase de Fond de la bancile comerciale, prin contributiile obligatorii, s-au dovedit insuficiente pentru a acoperi costurile falimentelor la Albina si Bankcoop. A fost nevoie de un imprumut substantial de la BNR si, in plus, de introducerea unei contributii speciale pentru bancile comerciale. in eventualitatea aparitiei unui nou faliment, fondul va trebui sa gaseasca alti bani pentru despagubirea deponentilor.
Banii pot proveni din mai multe surse: din contributiile bancilor (anuala si speciala), din imprumuturi (de la Ministerul Finantelor, Banca Nationala, alte institutii financiare) si din veniturile incasate de pe urma lichidarii bancilor care au intrat deja in faliment. Starea actuala a sistemului bancar face ca despagubirea deponentilor la aparitia unui nou faliment sa nu poata veni decat din buzunarul public.
Fondul nu poate miza pe majorarea contributiilor bancilor comerciale. Deja sumele ce trebuie platite pentru anul 2000 sunt impovaratoare. in acest an, contributiile bancilor ajung la aproape 500 miliarde lei. Numai pentru Bankcoop va trebui sa mai scoata aproape 2.700 miliarde lei. in aceasta situatie, FGDSB a introdus o contributie speciala egala cu dublul celei anuale. Pentru viitor, Fondului nu-i mai raman insa bani. Putea sa recurga la o noua crestere a cotizatiilor impuse bancilor?
Dupa cum au reactionat acestea in urma introducerii contributiei speciale, nici nu se poate pune problema majorarii cotizatiilor. Nivelul actual este maximul suportabil pentru banci. Mai mult decat atat ar fi insemnat condamnarea unor banci cu situatie financiara dificila.
Tocmai pentru ca nivelul contributiilor actuale la FGDSB rontaie serios din banii bancilor, Fondul si BNR dau un pas inapoi. Un proiect de ordonanta de guvern stabileste ca BNR sa fie prima sursa de alimentare a Fondului, iar contributia speciala sa treaca pe planul doi, ceea ce va face posibila reducerea acesteia la jumatate.
Depunerile persoanelor fizice in sistemul bancar depaseau, la sfarsitul anului trecut, 53.000 miliarde lei. Si de-acum incolo FGDSB isi va respecta, fara indoiala, obligatiile fata de deponenti, dar nu pe seama contributiilor bancilor, ci apeland la resurse publice. FGDSB reactioneaza in situatii de criza si incepe sa caute bani abia atunci cand stie ca va fi pus in situatia de a plati despagubiri. in cazul Bankcoop i-a gasit la Banca Nationala. insa pentru ca banii sa plece de la BNR, trebuie ca tiparnita sa fie pusa in functiune. Cu alte cuvinte, un imbold dat inflatiei.
Solutia imprumutului de la BNR poate sa functioneze o data, dar cu greu poate fi repetata intr-un interval de timp scurt. Variantele de lucru, in cazul unui nou „Bankcoop”, sunt fie amanarea declansarii falimentului, fie creditarea FGDSB de catre Ministerul Finantelor. Adica din banii platiti de contribuabili prin impozite si taxe. Ca si la Banca Agricola, ca si la Bancorex.