Pandemia de coronavirus rămâne cel mai bun exemplu al modului în care un eveniment neașteptat poate avea efecte devastatoare asupra economiei în general, dar și la nivel individual. Chiar dacă acum lumea poate răsufla ușurată, considerând că ce a fost mai rău a trecut, lecția pandemiei ne spune că trebuie să fim pregătiți pentru orice și să avem un fond pentru viitoarele urgențe naționale, scrie Gobankingrates.com.

De ce este nevoie de un fond de urgență

Este bine să fii pregătit pentru orice situație din viață, adică să ai la dispoziție o rezervă de bani cash, pentru orice urgență. Dacă veți ajunge în situația de a nu vă mai putea baza pe accesarea electronică a banilor, va fi nevoie de o monedă legală pentru a cumpăra alimente, gaze sau alte produse de necesitate.

„Fie că este vorba de Mama Natură sau de un alt dezastru care nu poate fi controlat, trebuie să fii mereu pregătit, având la îndemână o sumă de bani pentru aceste situații de urgență”, spune Annalee Leonard, reprezentant al consilierului de investiții și președinte al Mainstay Financial Group.

„Băncile și ATM-urile ar putea să nu fie funcționale zile întregi după o furtună devastatoare. Recomand clienților mei să aibă la îndemână bani cash, care să le ajungă între trei până la cinci zile, pentru orice eventualitate”, explică ea.

Cum să decizi cât să economisești

Pentru a decide cât să economisiți pentru un fond de urgență, va trebui să vă puneți câteva întrebări de genul ”De ce sumă aș avea nevoie în cazul unui eveniment catastrofal” sau ”Cât îmi pot permite să economisesc”.

„Este logic să aveți o sumă mică de numerar, acasă, pentru o situație de urgență, atunci când băncile nu funcționează”, afirmă Priyanka Prakash, director la Fit Small Business.

„Persoanele fizice ar trebui să fie pregătite să plătească, din buzunar, pentru cheltuieli esențiale sau nediscreționare”, a spus Brett Tharp, consultant în planificare financiară la eMoney Advisor.

„Cazarea sau adăpostul temporar, combustibilul, hrana, apa și medicamentele necesare, toate se încadrează în această categorie. Suma va diferi, de la o persoană la alta, în funcție de nivelul de pregătire sau de percepția sa privind un eveniment catastrofal”, susține el.

Două mii de dolari ar fi de ajuns?

„Regula generală, pe care o recomand clienților mei, este să păstreze la ei bani cash între 1.000 și 2.000 dolari, în cazul în care operațiunile bancare sunt oprite din cauza unei urgențe sau a unei catastrofe naționale”, a declarat Gregory Brinkman, președintele Brinkman Financial din Tulsa, Oklahoma.

Nu există o cifră magică

În ciuda acestor sugestii, se pare că nu există o sumă specială pe care ar trebui să o păstrați în fondul de urgență. Răspunsul la cât de mult ar trebui să economisiți pentru o situație de urgență este că va trebui să faceți ceea ce vi se pare corect. Indiferent de sumă, un fond de urgență este necesar, așa că prioritatea trebuie să fie să construiți unul.

„Chiar dacă nu vă puteți permite să economisiți mult, e mai bine să economisiți ceva, decât nimic”, a spus Prakash.

Ce trebuie să conțină un kit de urgență și care sunt costurile

Oamenii ar trebui să aibă deja un kit de urgență, care să includă următoarele, potrivit Gobankingrates.com.

Baterii și unelte: 122 dolari
Trusă de prim ajutor: 48 dolari
Mâncare neperisabilă: 120 dolari
Medicamente: 38 dolari
Îmbrăcăminte de rezervă: 44 dolari

De ce un fond național de urgență diferit de alte economii

Spre deosebire de un fond obișnuit de urgență, care ar trebui folosit pentru a acoperi situații ca intrarea în șomaj, urgențe medicale sau auto, reparații urgente la domiciliu sau cheltuieli legate de deces, un fond național de urgență ar trebui rezervat catastrofelor, atunci când nu se pot retrage bani de pe card. Economiile de urgență ar trebui păstrate într-un fel de cont de economii sau într-un certificat de depozit. Economiile pentru un fond național de urgență ar trebui păstrate doar în numerar.

„Evitați bursele pentru că vă puteți pierde chiar atunci când aveți cea mai mare nevoie”, a spus Prakash.