Fiecare al patrulea salariat român şi-ar găsi astăzi o slujbă într-una din ţările UE. Se caută ingineri de sisteme, programatori, dar şi bucătari, chelneri şi dulgheri.

Era mecanic de întreţinere la o societate care îi plătea circa şase sute de lei pe lună. Abia se descurca cu banii. A aflat întâmplător de site-ul EURES. „Fiindcă rupeam ceva engleză şi franceză, am încercat prima dată la companiile din ţările respective. Însă nu am avut succes şi atunci m-am orientat către Italia“, povesteşte Costel Grosu, un gălăţean de 40 de ani. După ce a trimis solicitarea în februarie anul trecut, o lună mai târziu a fost contactat de către un consilier EURES din Italia pentru un angajator care deţine un hotel în apropiere de Rimini. Pe 1 aprilie a început lucrul. A bătut palma pentru 1.300 de euro pe lună, bani în mână, plus cazare şi masă. După ce a expirat contractul, un alt patron din zonă i-a oferit imediat de lucru. Însă primul angajator l-a rugat să revină în primăvară, împreună cu ceilalţi români cu care a lucrat la hotelul din Rimini, susţinând că a fost cea mai bună echipă pe care a avut-o în ultimii ani.

Nu numai esticii pleacă să lucreze în Vest. Mai multe companii scandinave care şi-au deschis birouri în ţările baltice şi în Polonia şi-au găsit angajaţi prin intermediul EURES. „Am căutat personal din statele nordice disponibil să se transfere la birourile noastre din Estonia sau Lituania. Am angajat însă şi personal local care cunoştea limbile ţărilor scandinave. Am apelat la serviciile EURES pentru că sunt eficiente, dar şi gratuite“, susţine Carina Saarestic, director de resurse umane al companiei suedeze Anthill.

Ce-şi doresc angajatorii

EURopean Employment Services – EURES – a fost înfiinţat în 1993 şi reprezintă o reţea de cooperare între Comisia Europeană, serviciile publice de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale Spaţiului Economic (ţările UE plus Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), inclusiv Elveţia, şi alte organizaţii partenere, cum ar fi sindicatele şi patronatele. În Europa există peste 700 de consilieri EURES, din care 43 sunt în România. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), membru al EURES, a creat o reţea de consilieri, în prezent la nivelul fiecărei agenţii judeţene ANOFM existând câte un consilier. Aceştia au rolul de a informa, media şi consilia atât cetăţenii români care îşi caută de lucru în Spaţiul Economic European (SEE), cât şi companiile de la noi care doresc să recruteze personal din SEE. De altfel, o serie de informaţii privind condiţiile de viaţă şi de muncă din cele 31 de ţări sunt disponibile pe site.

Portalul EURES cuprinde o bază de date cu posturile vacante din statele menţionate anterior, la care pot trimite solicitări via internet toţi cei care sunt înregistraţi şi care au completat un cv în format electronic. Programul a început cu un buget anual de 7,5 milioane de euro şi cu o bază de date ce cuprindea circa 600.000 de locuri de muncă disponibile. În prezent, pe site sunt postate  mai mult de 1,3 milioane de posturi vacante, oferite de circa 13.000 de angajatori, în timp ce numai 300.000 de solicitanţi de locuri de muncă şi-au depus cv-urile. Angajatorii cer experienţă de muncă în străinătate. Inginerii de sisteme şi programatorii, bucătarii, şefii de sală, chelnerii şi barmanii sunt cei mai căutaţi. În schimb, majoritatea solicitanţilor îşi doresc un loc de muncă legat de domeniul administrativ şi cel economic.

Marea Britanie pune la bătaie

Cele mai multe locuri de muncă (665.391), pe locul doi situându-se Germania (233.380), iar pe al treilea Cehia (102.069). În ceea ce priveşte numărul de societăţi comerciale care caută personal, cele mai multe sunt din Marea Britanie (1985), Spania (1228) şi Norvegia (1008). Din acest punct de vedere România ocupă poziţia 26, numai 56 de firme fiind interesate să caute forţă de muncă prin intermediul EURES. Însă, la capitolul cv-uri depuse, românii ocupă locul al cincilea, cu aproape 22.000 de solicitanţi, după italieni (42.300), polonezi (37.000), spanioli (30.000) şi germani (22.400). La sistemul EURES au apelat şi cetăţeni din afara Spaţiului Economic European – din Statele Unite, Brazilia şi India.

„Anul trecut, în 11 luni am primit circa 8.500 de solicitări de angajare din partea românilor care îşi caută un loc de muncă în spaţiul european. Din totalul solicitanţilor, 61% au un nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional, 32,5% au cursuri liceale şi postliceale, iar 6,5% au absolvit o facultate. Majoritatea caută un loc de muncă în agricultură, construcţii, turism, dar am primit solicitări şi din partea unor medici şi ingineri IT“, ne-a spus Camelia Mihalcea, director în cadrul ANOFM şi manager EURES-România.

Nu numai românii îşi caută de lucru în străinătate, ci şi italienii, germanii, francezii, ungurii au solicitat posturi în ţara noastră. „În perioada ianuarie-noiembrie 2007, am primit cereri din partea a 39 de cetăţeni străini care doreau să lucreze în România ca economişti, ospătari, agenţi de vânzări şi agenţi imobiliari“, susţine Carmen Mihalcea.

Recrutare

13.000 de angajatori din 31 de ţări europene aşteaptă ca solicitanţii să-şi depună CV-urile pe site-ul EURES. Portalul înregistrează, în medie, un milion de vizitatori pe lună.

Ce se cere

Conform statisticilor EURES, 359 de companii înscrise în baza de date caută ingineri IT şi programatori. Principala condiţie cerută de angajator este experinţa de muncă în străinătate.

Ocupaţie  / Număr societăţi comerciale


Ingineri de sistem, programatori 359
Bucătari 348
Şefi de sală, chelneri, barmani 332
Ingineri, tennicieni 272
Agenţi de vânzări 223
Alţi specialişti în informatică 222
Dulgheri, tâmplari 217
Sudori 201
Tehnicieni informaticieni 191
Directori de vânzări şi marketing 190

Ce se oferă

În prezent, aproximativ 300.000 de solicitanţi de locuri de muncă şi-au depus CV-ul pe site-ul EURES. Cei mai mulţi îşi doresc un post în administraţie.

Ocupaţie  / Număr solicitanţi


Administraţie, economie, drept 35.674
Comerţ 22.910
Cultură, mass-media, design 18.501
Hoteluri, restaurante, cantine 18.193
Informatică/IT 15.602
Activităţi tehnice 14.232
Activitate pedagogică 10.600
Transporturi 8.612
Producţie industrială 8.148
Construcţii 7.178