Comisia Europeană se aşteaptă la o creştere a PIB-ului zonei euro de 1,7% în 2017 şi de 1,8% în 2018, în timp ce FMI previzionează un avans de 2,1% anul acesta şi de 1,9% anul viitor. 

"Dificultatea cheie cu care se confruntă autorităţile din zona euro este să profite de avantajele redresării robuste pentru a adopta măsurile care sunt dificile din punct de vedere politic. Acum este momentul ca autorităţile din ţările care au nevoie să-şi construiască spaţiu fiscal să facă asta. Este timpul ca autorităţile de reglementare din ţările în care băncile trebuie să-şi cureţe bilanţurile să înceapă să facă asta", a declarat Poul Thomsen, la Washington, la reuniunea anuală a Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional. 

Oficialul FMI a adăugat: "Şi este momentul ca statele care trebuie să facă reforme structurale pentru a-şi majora productivitatea să înceapă să facă asta. Dacă nu acum, atunci când?". 

Thomsen nu a nominalizat statele care trebuie să adopte reforme structurale. 

Conform analiştilor, Italia se confruntă cu dificultăţi din cauza nivelului ridicat al creditelor neperformante din sectorul bancar, al nivelului ridicat al datoriei, în timp ce Franţa trebuie să-şi facă piaţa forţei de muncă mai flexibilă, Spania este afectată de şomajul ridicat, iar Germania trebuie să majoreze investiţiile. (Sursa: Agerpres)