O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) a părăsit joi seară Ucraina cu declaraţii amiabile, însă fără un acord pentru deblocarea acordului stand-by de 16,4 miliarde de dolari.

Şeful misiunii FMI la Kiev, Thanos Arvanitis, a declarat că discuţiile pentru reluarea programului de bailout au înregistrat progrese, însă a menţionat că nu s-a ajuns încă la o înţelegere, transmite Reuters.

„Cred că am făcut progrese (…) Vizita ne-a ajutat să înţelegem mai bine politica şi poziţia Ucrainei, pe care le putem analiza în următoarele săptămâni”, i-a spus reprezentantul FMI premierului ucrainean Mykola Azarov.

Astfel, noul guvern de la Kiev nu a reuşit să convingă FMI să deblocheze acordul suspendat anul trecut din cauza nerespectării condiţiilor asumate de Ucraina în privinţa reducerii cheltuielilor publice de natură socială.

FMI a anunţat că misiunea va reveni la Washington vineri, conform programului stabilit.

Ambele părţi au arătat că discuţiile vor continau în următoarele săptămâni, fără a exista vreo menţiune privind problemele sau chestiunile care blochează acordul.

Mai mulţi oficiali ucraineni au indicat însă că FMI nu este satisfăcut de deficitul bugetar de 10% din PIB propus de Ucraina pentru acest an. Potrivit Reuters, FMI face presiuni pentru o ţintă de deficit de numai 6%.

Ucraina a încasat 10,5 miliarde de dolari din împrumutul de 16,4 miliarde de dolari, după care acordul a fost blocat din cauza deciziei autorităţilor de la Kiev de a aproba şi promulga o lege de majorare a salariului minim şi a pensiilor, deşi FMI cerea reducerea cheltuielilor sociale.

SURSA: Mediafax