Din Consiliul de Cooperare al Golfului fac parte Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Oman şi Qatar. 

Exportatorii de ţiţei ar fi trebuit să reducă cheltuielile guvernamentale şi să majoreze veniturile bugetare, a declarat şeful FMI, adăugând că în trecut aceste state ar arătat că au capacitatea de a face ajustări fiscale şi ar putea adopta din nou astfel de măsuri. 

"Aceste economii trebuie să-şi întărească fiscalitatea şi să-şi regândească sistemele de taxe prin reducerea dependenţei de veniturile din ţiţei şi majorarea altor surse de venit", a declarat Lagarde la o conferinţă cu oficiali din economiile arabe. 

Introducerea TVA (Taxa pe Valoarea Adăugată), chiar sub 10%, ar putea duce la o majorare a veniturilor echivalentă cu 2% din PIB, a explicat Directorul general al Fondului Monetar Internaţional. 

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru exportatorii de ţiţei. 

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a scăzut vineri cu 1,27 dolari, ajungând la 33,01 dolari. Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni. 

Sursa: Agerpres