FMI este încrezător că în acest an ritmul redresării economiei britanice se va accentua, deşi ţara nu şi-a revenit complet în urma crizei financiare din 2007-2009, iar economia a reintrat în recesiune în primul trimestru din 2012.

Comitetul de politică monetară al Băncii Angliei (BoE) a decis să nu majoreze programul de cumpărare de active de 325 miliarde de lire sterline (524 miliarde de dolari), din cauza temerilor privind majorarea inflaţiei.

FMI avertizează că ameninţările la adresa economiei britanice deja slăbite sunt mari, iar adâncirea crizei din zona euro ar putea duce la revenirea cercului vicios legat de scăderea încrederii şi declinul exporturilor, costuri mai ridicate de finanţare bancară, înăsprirea creditării şi scăderea preţului activelor.

De aceea Banca Angliei ar trebui să atenueze şi mai mult politica monetară, prin majorarea programului de achiziţionare de active sau prin reducerea ratei dobânzii, aflată în prezent la 0,5%, consideră FMI. Instituţia apreciază că executivul de la Londra ar trebui să adopte măsuri suplimentare pentru a pune la dispoziţia companiilor mai multe linii de creditare. Banca Angliei ar putea acţiona ca un agent pentru a achiziţiona obligaţiuni ale sectorului privat sau ar putea furniza fonduri pe termen lung.

Guvernul britanic ar trebui de asemenea să modifice politica de reducere a cheltuielilor prin majorarea fondurilor alocate proiectelor de infrastructură. Dacă ritmul redresării economiei nu se va accentua, apreciază FMI, atunci guvernul ar trebui să amâne consolidarea fiscală.