Creşterea TVA va duce la un echilibru şi la o stabilitate financiară şi fiscală, dar fondul de pensii rămâne în continuare deficitar, a declarat sâmbătă reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, adăugând că România trebuie să continue procesul de ajustare pentru reluarea creşterii economice.

„Această creştere a TVA este o măsură care nu rezolvă problema de fond a deficitului cu care fondul de pensii se confruntă. Deci, ca să înţelegem foarte clar, această măsură va duce la un echilibru şi la o stabilitate financiară şi fiscală, dar problema este că fondul de pensii rămâne în continuare deficitar şi acest deficit creşte de la an la an şi că numărul contribuabililor descreşte, iar numărul beneficiarilor creşte şi populaţia este într-un proces de îmbătrânire care nu poate să fie rezolvat”, a spus Tănăsescu la Antena 3.

El susţine că reforma pensiilor sociale de stat trebuie făcută imediat şi clasa politică trebuie să înţeleagă acest lucru.

„Eu cred trebuie renunţat la discuţiile politicianiste şi trebuie privit cu luciditate modul în care putem să rezolvăm aceste probleme ale fondurilor sociale, fiindcă fondul de somaj este în deficit, fondul de pensii este în deficit, fondul de sănătate este în deficit. Asta înseamnă că banii din bugetul de stat, aceste taxe şi impozite pe care noi le plătim, o parte din ele se vor transfera în aceste bugete ca să poată fi echilibrate şi să poată să funcţioneze”, a mai spus Tănăsescu.

Oficialul FMI a arătat că în România trebuie continuat procesul de ajustare, pentru a fi reluată creşterea economică.

„Urmează, cred eu, o perioadă în care România, ca membră a UE, va continua procesul de ajustare care trebuie să aibă loc începând de la anul, începând din lunile următoare să existe o tendinţă de reluare a creşterii economice. Subliniez elementul psihologic. Dacă nu înţelegem lucrul ăsta, media, analiştii, politicienii, că în momentul de faţă trebuie să avem un tip de solidaritate psihologică pentru a face faţă acestor luni care urmează, înseamnă că nu vrem de fapt să facem ceva pentru ţara aceasta”, a adăugat Tănăsescu.

Curtea Constituţională a decis, vineri, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate din legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului, care reglementau în principal diminuarea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%.

Guvernul a decis sâmbătă creşterea TVA de la 19% la 24%.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. România a atras deja împrumuturi de aproximativ 11,5 miliarde euro.

SURSA: Mediafax