Acordul convenit luni dimineaţa de liderii europeni la Bruxelles cere FMI să joace un rol în sprijinirea şi monitorizarea economiei greceşti, chiar dacă actualul program de asistenţă dintre FMI şi Grecia a fost suspendat la finele lunii iunie, după ce Grecia nu a putut rambursa o tranşă de 1,55 miliarde de euro către FMI. 

'FMI este gata să lucreze cu autorităţile elene şi partenerii europeni pentru a ajuta la avansarea acestui important efort', a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, într-un comunicat de presă. 

Grecia ar trebui să ramburseze FMI alte 450 de milioane de euro până la finele acestei zile însă cel mai probabil va rata şi această plată, în condiţiile în care aşteaptă să fie aprobat noul program de asistenţă. Însă, pentru a putea demara negocierile cu privire la cel de al treilea program de asistenţă, Guvernul grec trebuie să adopte o serie de măsuri specifice de reformă până miercuri. 

Dacă acordul anunţat luni va fi confirmat, în scurt timp ar putea fi eliberate mai multe miliarde de euro pe care autorităţile de la Atena ar putea să le utilizeze pentru a-şi achita obligaţiile către FMI 'în săptămânile următoare', ceea ce va permite FMI să relanseze programul de ajutor cu Grecia care se întinde până în luna martie 2016. De asemenea, noul acord cere Greciei să solicite un nou program de asistenţă financiară de la FMI după expirarea actualului program, în paralel cu noile fonduri care sunt acordate de creditorii europeni. 

În prezent, Grecia nu poate primi fonduri de la FMI după ce a ratat rambursarea tranşei de 1,55 miliarde de euro luna trecută. Grecia este prima ţară dezvoltată care nu a reuşit să-şi plătească datoriile către FMI, ultima ţară care s-a aflat în situaţie similară fiind Zimbabwe, în 2001. 

AGERPRES