„Avem serioase îngrijorări privind acest proiect de lege”, printre care „mai multe dispoziţii care nu converg cu angajamentele” Kievului pe lângă FMI, a declarat această organizaţie, care a acordat credite importante Ucrainei, ţară ce iese din mai mulţi ani de criză, într-un context de conflict armat în regiunile sale estice proruse. 

În scrisoarea adresată preşedinţiei ucrainene datată 11 ianuarie şi publicată în ediţia online a cotidianului Evropeiskaia Pravda, FMI critică de asemenea „criteriile de eligibilitate nerealiste” pentru candidaţii în funcţii de judecători ai acestui tribunal şi riscurile de „întârzieri suplimentare” în crearea lui. 

„Jurisdicţia Curţii preconizate de lege este inadecvată şi conţine derogări pentru anumiţi înalţi responsabili”, deplânge de asemenea FMI. 

Rolul experţilor internaţionali ce participă la selecţia judecătorilor pentru acest tribunal trebuie să fie „crucial şi nu doar consultativ”, cere de asemenea FMI în această scrisoare, semnată de şeful misiunii sale în Ucraina, Ron van Rooden. 

Lupta împotriva corupţiei elitelor politice ucrainene a fost una dintre revendicările majore ale mişcării de revoltă proeuropeană Maidan din 2013-2014 şi rămâne una dintre exigenţele principale ale susţinătorilor occidentali ai puterii actuale din Ucraina, rezultată din acea mişcare. 

În pofida înfiinţării de noi structuri anticorupţie – un serviciu de anchetă şi un Parchet dedicate combaterii corupţiei – lupta împotriva acestui flagel se loveşte în Ucraina de rezistenţa altor structuri de stat, printre care tribunalele. 

La presiunea Occidentului şi militanţilor ucraineni, Poroşenko a supus la vot, la sfârşitul lui decembrie, după luni de tergiversări, un proiect de lege privind înfiinţarea unei Curţi specializate pentru cazuri de corupţie. 

Documentul a fost imediat denunţat de ONG-uri specializate şi de mass-media care au criticat aceleaşi aspecte ca şi FMI, acuzând Kievul că încearcă să păcălească Occidentul. 

Potrivit Băncii Mondiale, corupţia privează în fiecare an Ucraina de 1-2% din veniturile naţionale.

AGERPRES