‘Acesta este un lucru important atât pentru continuarea revenirii economice în SUA cât şi pentru economia globală’, a declarat purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice.

Un eventual eşec în majorarea plafonului datoriei ar putea forţa SUA să intre în incapacitate de plată. Gerry Rice a subliniat că Fondul nu dispune de estimări cu privire la impactul pe care l-ar avea incapacitatea SUA de a-şi plăti datoriile asupra economiei globale.

Miercuri, secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, i-a avertizat pe membrii Congresului că măsurile excepţionale utilizate de Guvernul american pentru a evita intrarea în incapacitate de plată vor fi epuizate la data de 17 octombrie, când SUA ar putea să dispună doar de 30 de miliarde de dolari.

Plafonul datoriei publice a SUA, care în prezent este de 16.700 de miliarde de dolari, ar fi fost atins încă din luna mai a acestui an dacă Guvernul de la Washington nu ar fi redus unele cheltuieli, precum suspendarea investiţiilor în fondurile de pensii de stat.

Senatul SUA, cameră controlată de democraţi, urmează să voteze sâmbătă un act legislativ care să evite închiderea agenţiilor guvernamentale. Însă republicanii, care controlează Camera Reprezentanţilor, intenţionează să condiţioneze majorarea plafonului datoriei de adoptarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor şi deficitului, printre care şi eliminarea unor prevederi din proiectul de reformă a sistemului de sănătate promovat de preşedintele Barack Obama.

Autorităţile federale din SUA sunt pregătite deja să trimită mai multe sute de mii de funcţionari în concediu fără plată, în cazul în care Congresul nu va reuşi să depăşească impasul cu privire la bugetul pentru anul viitor, o situaţie care s-a mai înregistrat în 1995 în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton.

SURSA: Agerpres