Suma de 40 de miliarde de euro rezultă din testele de rezistenţă efectuate de Fond pe băncile spaniole, dar un responsabil al FMI a indicat că băncile ar avea nevoie de mai multe fonduri pentru a se asigura de existenţa unui "zid de protecţie credibil", în cel mai rău dintre cazuri, potrivit Agerpres.

"În opinia noastră, testele de rezistenţă reprezintă un bun indicator, dar este vorba despre un nivel de bază necesar", a menţionat acest responsabil sub protecţia anonimatului.

Testele de rezistenţă au avut ca scop să determine dacă băncile spaniole sunt în măsură să se conformeze calendarului de tranziţie spre acordul internaţional de consolidare a sistemului bancar, numit Basel III, care impune tuturor instituţiilor bancare triplarea, până în 2015, a rezervelor de capital de calitate superioară, până la o rată de adecvare de 7%.

Pentru FMI, "cele mai mari bănci ar fi suficient de capitalizate pentru a suporta o nouă deteriorare, dar mai multe bănci ar avea nevoie să-şi majoreze rezervele de capital cu aproximativ 40 de miliarde de eruo în total pentru a se conforma calendarului de tranziţie spre normele Basel III", se subliniază în raportul amintit.