Într-un discurs ţinut la Atlantic Council, înaintea reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi FMI care vor avea loc săptămâna viitoare, Christine Lagarde, a estimat că în acest an economia mondială va înregistra o creştere similară cu cea de anul trecut, 3,3%, un avans care, potrivit directorului FMI, nu este suficient pentru a şterge pagubele provocate de recesiunea globală.

'În urmă cu şase luni am atras atenţia asupra riscului unei noi mediocrităţi, o creştere economică slabă pentru o perioadă lungă de timp. Astăzi trebuie să împiedicăm ca această nouă mediocritate să nu devină noua realitate', a spus Christine Lagarde.

Potrivit directorului general al FMI, economiştii Fondului se aşteaptă la o creştere economică mai robustă în SUA şi Marea Britanie, precum şi la o îmbunătăţire a perspectivelor pentru zona euro. În schimb, FMI şi-a înrăutăţit estimările pentru multe economii emergente, inclusiv China, Brazilia şi Rusia. FMI urmează să publice marţea viitoare noile sale prognoze privind evoluţia economiei mondiale.

Christine Lagarde a mai spus că riscurile financiare la adresa economiei globale sunt în creştere, din cauza dobânzilor foarte mici, şi în unele cazuri chiar negative, care îi determină pe investitori să-şi asume riscuri mai mari şi pot conduce la supraevaluarea unor active. Cu toate acestea, directorul FMI crede că Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei ar trebui să continue politicile lor monetare relaxate, iar ţările care au spaţiul bugetar necesar ar trebui să cheltuie mai mult pentru stimularea cererii, inclusiv pentru infrastructură.

Lagarde a cerut de asemenea o creştere a colaborării cu noile instituţii financiare regionale, cum este Asian Infrastructure Investment Bank propusă de China, precum şi pentru reforma drepturilor de vot la FMI pentru a da economiilor emergente o putere de vot mai mare în cadrul instituţiei.

AGERPRES