Într-un comunicat publicat la sfârşitul examenului anual al economiei americane, FMI şi-a redus estimările privind creşterea Produsului Intern Brut al SUA până la 2,5% în acest an, de la 3,1% cât estima anterior, şi la 3% de la 3,1% pentru 2016. Anul trecut economia americană a înregistrat un avans de 2,4%. 

De asemenea, FMI susţine că dolarul american este 'uşor supraevaluat', în condiţiile în care s-a apreciat cu 13% în ultimul an, ceea ce afectează creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă. 'Există riscul ca o nouă apreciere semnificativă a dolarului să fie dăunătoare pentru economia americană", avertizează FMI. 

Potrivit FMI, evoluţia modestă a economiei americane în primele luni ale anului nu pune presiuni asupra Fed pentru a începe să majoreze dobânda de politică monetară, aşa cum se aşteptau mulţi analişti. 'Există un argument puternic pentru a amâna majorarea dobânzilor până când vor exista semne clare de inflaţie a preţului sau salariilor' susţine FMI, pentru care Fed ar trebui să amâne prima sa majorare a costului creditului din ultimul deceniu pentru a doua jumătate a anului viitor. 

Indiferent de momentul ales de Fed pentru a creşte dobânda, FMI avertizează că această majorare ar putea da naştere la o reechilibrare abruptă a portofoliilor internaţionale, care va afecta volatilitatea şi stabilitatea financiară. De asemenea, inflaţia ar putea creşte mai rapid decât se estimează, ceea ce va modifica brusc costurile de creditare. 

Preşedintele Fed, Janet Yellen declara la finele lunii trecute că se aşteaptă să majoreze dobânda de bază în cursul acestui an, dacă economia evoluează conform estimărilor. Fed, care nu a mai majorat costul creditului din 2006, vrea să vadă o îmbunătăţire continuă a condiţiilor de pe piaţa muncii precum şi să aibă încredere că inflaţia va reveni la nivelul de 2% înainte de a majora dobânda, a spus Janet Yellen. 

AGERPRES