Coaliţia de guvernământ a discutat joi la Palatul Victoria despre concediul maternal, nereuşind să cadă de acord asupra unei variante finale, urmând ca duminică seara să se întrunească din nou pentru a încerca să găsească o soluţie.

Propunerea modificării reglementărilor privind concediul maternal a fost a experţilor Fondului Monetar Internaţional, care doresc reducrea cheltuielilor cu asistenţa socială, a arătat liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian. Astfel, a spus acesta, FMI a propus reducerea perioadei de concediu la un an şi stabilirea indemnizaţiei la 600-1.000 lei.
Pambuccian a precizat că propunerea minorităţilor este de a se stabili un concediul maternal de 3 ani şi plafonarea indemnizaţiei pentru mame la 600 lei.
În cadrul Coaliţiei s-au discutat astfel cinci variante de lucru: cele trei ale ministrul Muncii, care "se încadrează în propunerea formulată de FMI", cea a minorităţilor şi cea propusă de UDMR, care doreşte menţinerea concediului la 2 ani şi plafonarea indemnizaţiei la 2.500 lei.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a prezentat la întâlnire trei variante. Prima se referă la acordarea timp de 12 luni a unei indemnizaţii de 85% din salariu, cuprinsă între 600 lei şi 3.400 lei, iar din a şaptea lună, mamele care se întorc la serviciu să beneficieze de un bonus de 500 lei lunar. O altă variantă a Ministerului Muncii vizează menţinerea duratei concediului de maternitate la 24 de luni, dar plafonarea acesteia la 1.000 de lei sau 1.500 de lei, iar o alta prevede ca mamele să beneficieze timp de 24 de luni de indemnizaţie, dar aceasta să fie plafonată la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru întoarcerea la serviciu mai devreme să fie de 100 de lei lunar.
Varianta finală va fi stabilită săptămâna viitoare, după întâlnirea de duminică seara.