Florin Manole: E nevoie de măsuri serioase, de măsuri luate prin legi
Ministrul Florin Manole a fost întrebat duminică, la Digi24, dacă decizia unor oficiali de a-și reduce salariul este una populistă. Acesta a susținut că nu poate comenta asupra alegerilor făcute de alți colegi din Guvern sau din companiile de stat, dar a explicat că, în viziunea sa, astfel de decizii nu adresează problema de fond.
El a afirmat că este nevoie de măsuri serioase, adoptate prin acte normative sau legi, care să genereze schimbări reale în sistemul public. A spus că nu vede în reducerea individuală a salariului o soluție eficientă, ci doar o acțiune simbolică, fără efecte structurale.
Ministrul a adăugat că astfel de gesturi seamănă cu o formă de „concurs de împrejurări nefericite”, care riscă să devină o competiție populistă fără rezultate concrete.
„E populism. Nu pot explica gesturile altor colegi, dar mi se pare că e nevoie de măsuri serioase, de măsuri luate prin legi sau prin acte normative, de măsuri care să rezolve probleme, nu să aducă un concurs … nici nu ştiu cum să-i spun, un concurs de împrejurări nefericite într-o astfel de situaţie. Nu cred că asta este o soluţie. Cred că este o chestie populistă”, a afirmat ministrul Muncii.

Reducerile salariale pot fi făcute prin lege, dar nu ar trebui să se întâmple
Florin Manole a explicat că, din punct de vedere legal, astfel de reduceri de salariu pot fi făcute prin lege, așa cum s-a întâmplat în trecut. A amintit perioada în care salariul minim pe economie a fost redus de guvernul condus de Emil Boc, afirmând că și acea decizie s-a realizat tot prin lege.
Totuși, el a ținut să sublinieze că nu susține o asemenea direcție. Ministrul nu este adeptul tăierilor salariale generalizate și a precizat că actualul Guvern a operat deja o reducere de cheltuieli, în special prin eliminarea sporului de condiții vătămătoare.
El a spus că această măsură, deși ar fi putut fi mai nuanțată, a generat o economie de aproximativ 600–700 de milioane de lei, ceea ce reprezintă, în opinia sa, un rezultat semnificativ.
„Ultima dată când am trăit chestia asta aveam minimul pe economie şi l-a tăiat domnul Boc prin lege. Evident că prin lege ar trebui să se întâmple aşa ceva. De fapt, se poate întâmpla aşa ceva, dar eu nu cred că ar trebui să se întâmple aşa ceva. Nu sunt adeptul tăierilor, nu cred că este cazul, am avut o reducere de cheltuieli din punctul de vedere al aparatului bugetar cu sporul acela de condiţii vătămătoare şi acolo tăierea de la un capăt la altul cred că trebuia puţin nuanţată, dar una peste alta a fost şi este o economie bugetară între 6-700 de milioane de lei, destul de importantă”, a spus ministrul.
Declarațiile lui Florin Manole vin în contextul în care mai mulți membri ai Executivului și directori de companii de stat au anunțat în ultima perioadă că renunță voluntar la o parte din salariu. Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a declarat recent că își reduce salariul de ministru, iar gestul său a fost urmat de alți directori din sistemul public.