Update:

Ministrul Economiei a reacționat după declarațiile premierului. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Claudiu Năsui spune că nu este împotriva legii privind rețelele 5G, adăugând că „procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe”.

„Văd că circulă informația că aș fi împotriva legii privind 5G în România. Este o minciună. Am vorbit și cu premierul despre acest subiect.

Ministerul economiei susține fără echivoc această lege. Am primit comunicări din partea Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante. Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregătește o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conține reglementari de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privința lor.

Subliniez că susținem pe deplin adoptarea legislației privind 5G în România, iar în urma analizei făcute asupra legislației incidente, a caracterului de urgență a legii și a altor precedente la nivel european, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe”, a transmis ministrul Economiei într-o postare pe Facebook.

Știrea inițială:

Premierul Florin Cîţu s-a arătat surprins de decizia ministrului Economiei Claudiu Năsui de a solicita amânarea dezbaterii în Parlament a propunerii legislative care reglementează implementarea reţelelor 5G, în contextul în care pe 15 aprilie Executivul a aprobat un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Florin Cîțu: Nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect

„Mă surprinde o astfel de decizie, nu ştiam că a luat o astfel de decizie.

Mesajul meu este ferm şi clar – am aprobat un proiect de lege în Guvern şi l-am trimis şi în coaliţie, decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid.

Nu am avut această discuţie cu ministrul Economiei, o să am, nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România”, a afirmat Florin Cîţu, joi la Constanţa, după ce a avut o întâlnire cu reprezentanţii sectorului HoReCa, transmite news.ro.

Ministrul Claudiu Năsui ar fi solicitat, conform unor informaţii apărute în spaţiul public, amânarea dezbaterii legii privitoare la adoptarea unor măsuri care relgementează implementarea reţelelor 5G. Motivul ar fi fost că nu este respectată procedura referitoare la trimiterea iniţiativei legislative în Parlament

Pe 15 aprilie, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Se pare că ministrul Claudiu Năsui a cerut Parlamentului să amâne dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, pe motiv că Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ, potrivit informaţiilor publicate de Adevărul.

Totodată, decizia ministrului Economiei vine la puţin timp după unele ministere au primit adrese ale unor societăţi de avocatură care reprezintă „societăţi comerciale a căror activitate poate fi influenţată de adoptarea Proiectului de Lege 5G”. În aceste adrese sunt cerute date despre avizele date la nivel de Guvern, eventuale avize şi opinii de la alte instituţii, dar şi să prezentarea unui calendar al procesului de adoptare a proiectului.