Florin Cîțu s-a declarat îngrijorat de faptul că inflația este din ce în ce mai mare. Liderul PNL a solicitat  explicații de la Ministerul Finanțelor cu privire la împrumuturile care se fac și la direcția în care merge România. Mai mult, el a arătat că anul acestea începem cu o creștere, dar semnalele sunt că mergem în direcția opusă. Cîțu a susținut că vede o creștere a costurilor cu care se împrumută statul. În opinia sa, soluțiile trebuie să vină de la cei care sunt astăzi plătiți.

„Sunt elemente importante, ar trebui să vină soluții de la Ministerul Finanțelor. Anul acestea începem cu o creștere, dar semnalele sunt că mergem în direcția opusă. Văd o creștere a costurilor cu care se împrumută statul. Soluțiile trebuie să vină de la cei care sunt astăzi plătiți.

Orice rată a inflației peste ce spune BNR este mare. Toate băncile centrale din lume vedeți că reacționează”, a spus liderul PNL.

Florin Cîțu: Vreau să văd în ce direcție mergem

El a spus că vrea să înleagă în ce direcție se îndreaptă România. În opinia sa, dacă inflația rămâne mare, ne așteptăm la dobânzi mari.

Vreau să văd în ce direcție mergem. Dacă inflația rămâne mare, ne așteptăm la dobânzi mari. Creditorii vor încerca să-și acopere cheltuielile, cel care se împrumută vrea o dobândă mică. Decamdată nu ni s-a prezentat nici un plan, doar am atras atenția. Lucrurile merg într-o direcție și nu văd cum vor fi stopate”, a arătat Florin Cîțu.

Mi mult, acesta a susțint că Guvernul sigur va prezenta soluții.

Nu trebuie să cer. E de bun simț când inflația crește, trebuie să se prezinte direcția în care mergem”, a punctat Florin Cîțu.

Adevărul despre majorarea dobânzilor

În urmă cu o zi, într-o postare pe pagina personală de Facebook, fostul premier Florin Cîţu a dezbătut mai multe subiecte de interes public. Unul dintre acestea l-a reprezentat majorarea dobânzilor. Mai exact, liderul PNL se întreabă dacă majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile în viitor sau o înţelegere între stat şi bănci.

”Majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile pe viitor sau este o înţelegere între reprezentanţi ai statului şi bănci?”, este întrebarea pusă de fostul premier.

Actuala creştere a preţurilor este tranzitorie sau de durată mai lungă?

Totodată, liderul PNL se mai întreabă și dacă actuala creştere a preţurilor este tranzitorie sau de durată mai lungă şi dacă statul ar trebui să compenseze facturile cetăţenilor pentru toate produsele sau instituţiile statului trebuie să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei.

”Creşterea preţurilor este tranzitorie sau de durată mai lungă?” şi ”Ar trebui ca statul să compenseze facturile cetăţenilor pentru toate produsele sau instituţiile statului trebuie să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei?”, sunt alte două întrebări ale lui Florin Cîțu.