Într-o postare pe pagina personală de Facebook, fostul premier Florin Cîţu a dezbătut mai multe subiecte de interes public. Unul dintre acestea l-a reprezentat majorarea dobânzilor.

Mai exact, liderul PNL se întreabă dacă majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile în viitor sau o înţelegere între stat şi bănci.

”Majorarea dobânzilor la care se împrumută statul înseamnă pierderea încrederii în stat că îşi va putea plăti datoriile pe viitor sau este o înţelegere între reprezentanţi ai statului şi bănci?”, este întrebarea pusă de fostul premier.

Totodată, liderul PNL se mai întreabă și dacă actuala creştere a preţurilor este tranzitorie sau de durată mai lungă şi dacă statul ar trebui să compenseze facturile cetăţenilor pentru toate produsele sau instituţiile statului trebuie să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei.

”Creşterea preţurilor este tranzitorie sau de durată mai lungă?” şi ”Ar trebui ca statul să compenseze facturile cetăţenilor pentru toate produsele sau instituţiile statului trebuie să ia măsuri pentru reducerea inflaţiei?”, sunt alte două întrebări ale lui Florin Cîțu.

Florin Cîțu, despre împrumuturile făcute de România

De menționat este faptul că postarea fostului premier vine în contextul în care în urmă cu o săptămână au apărut zvonuri conform cărora Florin Cîţu ar fi transmis deja în partid îngrijorarea faţă de faptul că Ministerul Finanţelor se împrumută la dobânzi foarte mari, ceea ce poate face ca investitorii să îşi piardă încrederea în Guvern.

La rândul său, Dan Vîlceanu, ministrul al Proiectelor Europene și totodată un prieten apropiat al lui Florin Cîțu, declara la finalul săptămânii trecute că România se împrumută cu cea mai mare dobândă din toate statele europene, acuzație adusă și de Cîțu.

”Ne împrumutăm de ceva timp cu cea mai mare dobândă din toate statele europene, pentru că tratăm foarte uşor lucruri ca ratingul de ţară”, a declarat, vineri seară, la Digi 24, Dan Vîlceanu.

Totodată, el mai preciza atunci că la această situație au dus lipsa de stabilitate, lipsa de predictibilitate. ”Toate contează atunci când o agenţie de rating de evaluează”, a precizat ministrul.

Întrebat dacă aceasta va fi principala problemă a statului român în acest an, Vîlceanu a afirmat că va fi una dintre probleme, urmată apoi de inflație.

”Va fi una dintre problemele statului român. Mai e un lucru. Avem o inflaţie mare, dobânda de referinţă este sub curbă şi cred că BNR la fiecare şedinţă va creşte dobânda de referinţă, asta înseamnă că şi celelalte dobânzi vor creşte tot mai mult. Şi ăsta este un motiv pentru care avem dobânda cea mai mare”, mai spunea aceasta.