Florin Cîțu a efectuat o vizită la Kiev, miercuri, iar în urma discuțiilor purtate cu președintele Volodimir Zelenski, liderul Senatului a prezentat o soluție prin care România îi poate ajuta pe refugiații ucraineni.

Mai exact, fostul preşedinte al PNL susține că România poate ajuta Ucraina prin schimbarea legislaţiei, la nivel parlamentar, astfel încât să le dea refugiaților posibilitatea de a lucra în ţara noastră.

Florin Cîțu a mai adăugat că le-a cerut și susținerea colegilor din Parlamentul ucrainean și invers și, totodată, a mai menționat că România va ajuta și la procesul de aderare la UE al Ucrainei, adăugând că România a trecut deja printr-o astfel de experiență.

România oferă ajutor refugiaților din Ucraina

„Pe partea de Parlament, vrem o colaborare cât mai bună. În România sunt refugiaţi din Ucraina şi, dacă e nevoie, am cerut să schimbăm legislaţia în România ca aceşti oameni să poată să lucreze în România. Am cerut susţinerea colegilor din parlamentul ucrainean şi invers.

În acelaşi timp, am spus, în procesul de aderare la UE, dacă au nevoie de susţinere, sunt legislaţii care trebuie modificate, România a trecut prin această experienţă şi putem să-i ajutăm să navigheze prin hăţişul birocraţiei din Comisia Europeană”, a precizat Cîţu.

Referitor la vizita efectuată la Kiev, Florin Cîțu susține că acolo a participat la un congres al autorităţilor locale, unde preşedintele Volodimir Zelenski a discutat despre reconstrucţia Ucrainei. Congresul era primul care se ținea de la debutul invazia Rusiei și până în prezent, drept urmare a fost un eveniment foarte important.

Florin Cîțu, despre vizita de la Kiev

În același timp, fostul lider PNL a mai adăugat că și el a avut o intervenție de câteva minute în cadrul discuțiilor purtate la Kiev.

„Era important să fiu la Kiev în acea zi, era acest congres al autorităţilor locale, primul care se ţine după agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei din 24 februarie, şi era prima discuţie unde preşedintele Zelenski introducea în discuţie reconstrucţia Ucrainei, deci era un moment de cotitură.

Un eveniment foarte important, unde am avut o intervenţie de 5-6 minute, după aceea au fost intervenţii de la Ursula von der Leyen, de la Charles Michel, toate pentru a ajuta reconstrucţia Ucrainei, dar important în această întâlnire au fost prezentate efectele devastatoare ale acestui război pentru Ucraina, atât material, cât şi pentru persoane. (…)

Programul iniţial a fost făcut la invitaţia omologului, domnului Ruslan Stefanciuk (n.r. – preşedintele Radei Supreme a Ucrainei), invitaţie pe care a trimis-o tuturor preşedinţilor de Parlament din Uniunea Europeană”, a arătat Cîţu.