Florin Cîțu cere reînceperea exploatării la Roșia Montană: Avem și acolo resurse

Fostul prim-ministru al României spune că țara trebuie să găsească o soluție pentru a începe exploatarea la Roșia Montantă, subliniind că ar trebui acordată o atenție sporită acestei localități, dacă Europa poate reveni la cărbune.

”Dacă Europa poate şi revine la partea de extracţie de cărbune, ar trebui să ne uităm şi la proiectul Roşia Montană, până la urmă avem şi acolo resurse pe care putem să le folosim în interesul României şi ar trebui să ne uităm în ce condiţii am putea să reîncepem şi acolo exploatarea”, spune președintele liberalilor.

Repornirea centralelor pe cărbune

Florin Cîțu a mai vorbit și despre repornirea acestor centrale, adăugând, de asemenea, că a existat o discuție în acest sens în cursul zilei de miercuri, 9 martie.

”Repornirea CEO Oltenia se va face pentru această situaţie, vedem cât tine aceasta situaţie (…) ieri a fost o discuţie mai lungă pe energie”, spunea președintele PNL.

Amintim că fostul șef al Executivului a avut o întâlnire cu reprezentanții Complexului Energetic Oltenia pentru a reporni centralele pe bază de cărbune.

”Este clar că în această situaţie complicată toată Europa se uită la resurse alternative pentru a produce energie”, au fost spusele președintelui PNL.

De asemenea, el a mai subliniat că ”România avea deja aceste resurse” și că ”vom vedea dacă avem şi cărbune sau dacă va trebui să importăm. Ieri, comunicatul a fost că vor fi adăugate 300 de MW, asta înseamnă că că va trebui să angajăm vreo 600 de persoane, din nou, ceea ce este o veste bună pentru aceşti oameni care au suferit”.

Decizia care va salva România

România trebuie să reducă dependența de gazul rusesc, în contextul în care Moscova a anunțat că pregătește și ea la rândul ei un set de sancțiuni. În acest sens, ministrul Economiei, Florin Spătaru spune că există o lege care ar putea redresa situația.

În cadrul conferinței Naționale „Soluții post-conflict, noul drum al gazelor”, organizată de Antena 3 și Jurnalul, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a vorbit despre viitorul energetic al României.

Precizările acestuia vin în contextul în care conflictul dintre Ucraina și Rusia ar putea avea repercursiuni asupra României, având în vedere faptul că țara noastră este dependentă în proporție de 23% de gazul rusesc, potrivit cifrelor de anul trecut.

Acesta a explicat că situația ar putea fi redresată dacă legea offshore ar fi aprobată. Totodată, Florin Spătaru a mai precizat că prioritățile actualului guvernul în această privință sunt investițiile în domeniul energiei.

El a mai subliniat faptul că spre deosebire de alte țări, România nu are o dependență foarte mare, iar în schimb are un potențial mare în ceea ce privește investițiile.