Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a venit cu noi informaţii referitoare la bugetul estimat al României pentru acest an. Ministrul spune că veniturile din economia internă vor scădea cu 23,2 miliarde de lei, însă, din fericire, vom primi şi aproape 4 miliarde de lei de la Comisia Europeană.

„Pe partea de venituri, criza prin care trecem astăzi a însemnat un șoc puternic pentru veniturile pe care le estimăm în acest an. Din economia internă, estimăm că vom încasa mai puțin cu 23,2 miliarde de lei. Dar, după discuţiile cu Comisia Europeană, estimăm că vom primi de la Comisia Europeană circa 3,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că vor scădea pe net cu 19,4 miliarde de lei.

De unde scad veniturile din economie? În primul rând, vedem o scădere a impozitului pe profit, era de aşteptat, estimăm mai mici cu 2,2 miliarde de lei. Impozitul pe venit scade sau estimăm o scădere cu 1,5 miliarde de lei. Din TVA estimăm o încasare mai mică cu 5,5 miliarde de lei, 5,6 miliarde aproape. Din accize, 2,6 miliarde de lei mai mici. Şi, bineînţeles, din contribuţii de asigurări sociale minus 8,3 miliarde.

Este clar că economia privată este într-o perioadă de menținere a capacității de producție și de aceea avem şi aceste rezultate. Bineînţeles că multe din aceste rezultate, la impozit pe venit sau impozit pe profit, vin din faptul că au apărut şi foarte multe facilităţi fiscale şi acestea vor fi încasate mai târziu sau nu vor fi încasate acum”, a explicat, miercuri, Florin Cîţu.

Guvernul a decis majorarea anumitor cheltuieli

Ministrul de Finanţe a detaliat apoi cheltuielile la care se aşteaptă Guvernul. Este vorba despre o creştere de 12,5 miliarde de lei, a arătat Cîţu. Ministerele care vor primi cei mai mulţi bani la rectificarea bugetară sunt cele ale Muncii şi Sănătăţii.

„Cheltuielile bugetului general consolidat cresc cu 12,5 miliarde de lei. În primul rând, la cheltuieli de personal avem un plus de 576 milioane de lei şi aici este inclusă plata stimulentului de risc, în cuantum de 2.500 lei brut/lună pentru medici, personalul medico-sanitar, personalul paramedical, inclusiv personalul auxiliar. Este acel stimulent pe care l-a anunţat preşedintele României, este inclus în buget şi se vede şi la cheltuielile de personal.

Cresc cheltuieli asistență socială cu 6,9 miliarde de lei şi aici este vorba despre șomaj tehnic, de asigurarea plăţii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate pentru concedii medicale şi alte cheltuieli care se fac din acest buget. Cheltuieile de la Fondul de Rezervă se majorează cu 3 miliarde de lei bani, pe care îi vor introduce acolo ca să îi putem lua până la următoarea rectificare bugetară, dacă avem nevoie de resurse suplimentare pentru şomaj tehnic, pentru Sănătate, pentru autorităţile locale. Să luam aceşti bani din Fondul de Rezervă şi să nu mai facem o rectificare bugetară. La Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale se adaugă 8,1 miliarde lei. Și la Ministerul Sănătății 3,8 miliarde de lei. Sunt cele două ministere care primesc sume la această rectificare bugetară, aici sunt cei mai mulţi bani”, a mai declarat Florin Cîţu.