Florin Barbu spune că Ministerul Agriculturii a implementat, din 2023, un set de investiții direcționate către dezvoltarea fermelor și procesarea produselor agroalimentare.

Florin Barbu spune că sectorul avicol se află într-o expansiune semnificativă

În sectorul zootehnic, au fost inițiate peste 46 de ferme de porcine, ceea ce va contribui la creșterea producției cu 1,5 milioane de purcei anual. De asemenea, sectorul avicol se află într-o expansiune semnificativă, cu o producție estimată de peste 100 de milioane de pui în acest an.

Pentru susținerea procesării produselor agricole, Ministerul Agriculturii a alocat 1,8 miliarde de euro prin diverse programe, incluzând fonduri europene și programul național strategic.

„Vă spun sincer, da. Din 2023, investițiile realizate la nivelul ministerului Agriculturii și la nivelul guvernului României nu au mai fost haotice cum se întâmpla în alți ani. În 2023 am început, practic, investițiile în fermele de porc, vorbim de peste 46 de ferme, de anul acesta vom produce încă 1,5 milioane de purcei, dar și în sectorul avicol, peste 100 de milioane de pui se vor produce anul acesta”, a spus Florin Barbu la Digi24.

Totodată, programul INVESTALIM vizează crearea unor unități moderne de procesare a produselor agroalimentare pe teritoriul României. Finalizarea acestor proiecte în următorii patru ani va asigura țării un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare, conform datelor centralizate la Ministerul Agriculturii și Eurostat.

„Ministerul Agriculturii a semnat pentru unități de procesare de 1,8 miliarde de euro, vorbim de parte de fonduri europene, program național strategic, dar și de programul INVESTALIM privind procesarea în România. Toate cantitățile care sunt transpuse în aceste proiecte, centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii și din datele Eurostat, dacă aceste unități vor fi finalizate în următorii patru ani, România va avea un grad de autosuficiență de peste 100% la toate produsele agroalimentare”, a explicat ministrul.

fermieri
SURSA FOTO: Dreamstime

România își consolidează poziția în domeniul agroalimentar

Pentru a sprijini fermierii și a crește productivitatea sectorului agricol, ministrul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene modificarea Regulamentului (UE) 2021/2115. Propunerea vizează includerea achiziției de animale de reproducție ca investiție eligibilă pentru finanțare prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Îmbunătăţirea geneticii prin investiţii în animale de reproducţie de înaltă calitate este esenţială pentru creşterea productivităţii fermelor şi reducerea impactului asupra mediului. Animalele de reproducţie reprezintă o investiţie în capital fix, utilizată pe parcursul mai multor cicluri de producţie, iar includerea acestora în categoria cheltuielilor eligibile FEADR este pe deplin justificată”, a conchis ministrul.

Această inițiativă are ca scop îmbunătățirea geneticii în fermele românești, crescând astfel productivitatea și reducând impactul asupra mediului. Animalele de reproducție reprezintă o investiție esențială, utilizată pe parcursul mai multor cicluri de producție, motiv pentru care includerea lor în categoria cheltuielilor eligibile FEADR este considerată justificată.

Prin aceste măsuri, România își consolidează poziția în domeniul agroalimentar, având potențialul de a deveni un hub important al agriculturii europene. Implementarea eficientă a proiectelor derulate de Ministerul Agriculturii va asigura nu doar autosuficiența, ci și creșterea competitivității produselor românești pe piața internațională.