Pe primul loc, cu 64%, s-a situat pachetul salarial, urmat de soliditatea firmei (43%) şi programul flexibil (22%). Conform sondajului, angajaţii s-au săturat să lucreze în „acvarii”, în centrele de afaceri aglomerate, în care senzaţia de claustrofobie este predominantă, iar problemele cu aerul condiţionat, aglomeraţia, mobilierul înghesuit şi traficul de coşmar le fac viaţa tot mai dificilă. 

Pe locurile următoare, în topul beneficiilor, apar mașina de serviciu, decontarea transportului, laptopul și telefonul mobil și, în creștere semnificativă, suportul financiar pentru traininguri și asigurările medicale private.

Respondenții au mai menționat, printre altele, abonamentul la sala de sport, decontarea mesei de prânz și reducerile la diverși parteneri comerciali.

 

„Vorbim în special de angajaţii marilor companii care lucrează în Pipera (Bucureşti) şi în alte zone aglomerate, acolo unde s-a construit în neştire, fără să se ţină cont de regulile urbane, de la infrastructura de transport la asigurarea unui mediu ambiant prietenos, cu spaţii verzi şi zone de relaxare”, spun specialiştii în resurse umane. 

„Pachetul salarial, care include salariul lunar, tichetele de masă, primele de sărbători și cele de concediu, continuă să facă diferența în piață, indiferent de domeniul de activitate. Însă, spre deosebire de anii trecuți, angajații sunt mai atenți la timpul lor, astfel că programul de lucru flexibil a devenit tot mai relevant. Cum tehnologia actuală permite multora să lucreze online, este de așteptat ca acest criteriu să devină tot mai relevant, iar firmele trebuie să fie pregătite pentru această tendință”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Ce spun angajatorii

Într-o piață a muncii în care recrutarea unor angajați valoroși a devenit o misiune tot mai dificilă, mare parte dintre angajatori par să fi înțeles, cel puțin la nivel declarativ, că angajații își doresc mai mult decât un loc de muncă bine plătit.

Potrivit sondajului, 73% dintre angajatori sunt dispuși să ofere mai multe beneficii angajaților, în timp ce 20% spun că au deja un sistem de bonificație care își arată efectele. 7% au declarat că vor menține actualul sistem de plată.

„Din experiența noastră, candidații iau în considerare pachetul de beneficii. În cazul Băncii Transilvania, beneficiile sunt acordate încă de la angajare, în funcție de indeplinirea criteriilor pentru fiecare tip de beneficiu”, afirmă Nevenca Doca, director executiv resurse umane Banca Transilvania.

Bonusurile de performanță, primele de vacanță, tichetele de masă, abonamentele de servicii medicale, team building-urile, cursurile de formare și dezvoltare profesională, participarea la Stock Option Plan sunt printre cele mai importante beneficii acordate de angajați.

 

Domeniile cu cea mai dinamică evoluție pe piața de HR

Potrivit “Barometrului semestrial privind perspectivele pieței de muncă”, realizat la începutul anului de Train Your Brain și Frames Media Network, domeniile care atrag cea mai dinamică evoluție pe piața de HR în acest an sunt IT-ul și retailul.

74% dintre managerii chestionați consideră că vedeta pieței muncii în 2018 va fi sectorul IT, care va continua să genereze cea mai dinamică evoluție pe piața resurselor umane.

Pe locurile următoare, în topul reieșit din opiniile investitorilor, s-au situat retailul, menționat de 68% dintre cei chestionați, sectorul construcțiilor (52%), serviciile (48%), sectorul medical/pharma (34%), serviciile de suport (21%) și industria auto, cu tot cu serviciile aferente (18%).