Fitch susţine că tendinţa de scădere va continua până când va avea loc un răspuns de auto-corecţie în ceea ce priveşte oferta de petrol, provocat de reducerea investiţiilor în noi puţuri din partea producătorilor de petrol de şist.

Miercuri, cotaţia futures la ţiţei Brent cu livrare în luna noiembrie a scăzut până la 90,76 de dolari per baril, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna iunie 2012, după ce anunţul Fondului Monetar Internaţional privind reducerea estimărilor de creştere ale economiei mondiale a dat naştere la îngrijorări cu privire la cererea globală de petrol.

Potrivit Fitch, reapariţia întreruperilor în aprovizionare precum şi o acţiune pozitivă din partea Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt cei mai probabili catalizatori pentru o revenire a preţurilor.'În absenţa acestora, noi scăderi sunt posibile, în special dacă apar noi dovezi cu privire la o nouă încetinire a cererii mondiale sau cu privire la majorarea capacităţilor de rezervă ale OPEC', susţine Fitch.

De asemenea, agenţia de evaluare susţine că aprecierea dolarului american, care s-a întărit în raport cu moneda euro cu aproximativ 10% de la mijlocul anului, contribuie şi ea la scăderea preţului petrolului care este cotat în dolari. AGERPRES