Orice întârziere a următoarei tranşe a împrumutului de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) poate exercita presiuni negative asupra ratingului României, a declarat  Andrew Colquhoun, director Fitch Ratings pentru calificative de ţară.

„Dacă vedem semne că FMI va amâna plata următoarei tranşe a acordului stand-by, programată pentru 15 decembrie (…) dacă vedem semne că programul convenit cu FMI deraiază, vor apărea presiuni negative asupra ratingului”, a afirmat oficialul Fitch, citat de Mediafax.

A doua evaluare a acordului era programată pentru sfârşitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie, când o misiune a FMI urma să vină la Bucureşti pentru a urmări stadiul îndeplinirii condiţionalităţilor stabilite pentru finele lunii septembrie. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că FMI şi-a amânat misiunea de evaluare a României în absenţa unui guvern stabil, care să se bucure de încrederea majorităţii Parlamentului.

Varujan Vosganian: Deficitul bugetar poate ajunge la 10%

Perspectiva întârzierii celei de a doua tranşe de la FMI va avea influenţe, în primul rând, asupra finanţării deficitului bugetar, scăderea ratingului de ţară fiind o chestiune subsidiară, susţine fostul ministru de finanţe, Varujan Vosganian.

„Problema nu e că întârzierea tranşei de la FMI ar putea duce la scăderea ratingului de ţară, ci că România are nevoie de aceşti bani pentru a-şi acoperi deficitul bugetar, care ar putea ajunge, la sfârşitul anului, la 10% din PIB”, a dezvăluit pentru capital.ro Varujan Vosganian posibilele implicaţii ale prelungirii incertitudinii privind situaţia Executivului.

Fostul ministru de finanţe suţine, de asemenea, că în absenţa unui guvern învestit de Parlament, cea mai la îndemână soluţie pentru limitarea deficitului o reprezintă tăierea cheltuielilor.

„Până în decembrie orice guvern va fi sub semnul interimatului”

„Este pentru prima dată în ultimii ani când România are nevoie acută de bani pentru a-şi acoperi defictul bugetar dar, oarecum paradoxal, acest lucru nu este legat neapărat de situaţia economică, nu este o deficienţă structurală ci ţine mai degrabă de lipsa unui interlocutor pentru organismele  internaţionale, până în decembrie. Până atunci, orice guvern va fi sub semnul interimatului. Deşi alegerile prezidenţiale sunt decalate de cele parlamentare, în realitate, anul acesta noi nu votăm doar un preşedinte, ci şi un nou guvern”, a mai spus Varujan Vosganian.

Acesta estimează că, în absenţa banilor de la FMI şi în cazul în care interimatul guvernului Boc II se va prelungi, singura soluţie pentru limitarea deficitului bugetar o reprezintă tăierea cheltuielilor.