Grecia a ajuns la momentul în care trebuie să ceară ajutorul financiar al Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional, din cauza creşterii spread-urilor obligaţiunilor şi a lipsei de claritate a angajamentului de sprijin din partea UE, a declarat pentru Reuters un analist al agenţiei Fitch.

„Depinde acum de guvernul Greciei să apeleze oficial la UE şi FMI, să ceară fonduri şi sprijin. Problema nu mai poate fi amânată mult timp”, a spus Chris Pryce, cel mai important analist al Fitch pentru Grecia.

Obligaţiunile elene au înregistrat un declin puternic joi, iar spread-ul, diferenţa dintre randamentul cerut de investitori pentru a deţine obligaţiuni ale statului elen şi cel perceput pentru titlurile emise de Germania, a atins un nou maxim de la adoptarea euro de către Grecia în 2001, respectiv 4,5 puncte procentuale.

Atena trebuie să apeleze la UE şi FMI pentru că, în pofida eforturilor statelor membre ale zonei euro, spread-urile cresc iar incertitudinea persistă privind sprijinul pe care l-ar putea acorda Uniunea şi momentul unei astfel de decizii, consideră analistul.

„Este momentul ca zona euro şi Grecia să recunoască amploarea propriilor probleme”, a adăugat Price.

Fitch evaluează datoriile Greciei pe termen lung cu ratingul „BBB+”, cu perspectivă negativă.

SURSA: Mediafax