Retrogradarea vine după ce statele din zona euro au căzut de acord, marţi dimineaţa, asupra unui nou plan de salvare fără precedent, în valoare de 237 miliarde de euro, destinat Greciei. Planul cuprinde, pe de o parte, un ajutor public sub forma de împrumuturi în valoare de 130 de miliarde de euro până la finele lui 2014, după un prim program de sprijin pentru Grecia în luna mai 2010 care s-a ridicat la 110 miliarde de euro. Cealaltă componentă se referă la ştergerea datoriilor Greciei deţinute de creditorii privaţi, bănci şi fonduri de investiţii. La final, creditorii privaţi ai Greciei trebuie să accepte o pierdere de 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%.

În opinia Fitch, decizia de a revizui în scădere ratingul Greciei pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la ‘CCC’ la ‘C’, indică o probabilitate ridicată că ţara va intra în incapacitate de plată în viitorul apropiat. Şi ratingurilor titlurilor de valoare care fac obiectul schimbului de obligaţiuni a fost retrogradat de la ‘CCC’ la ‘C’.

Fitch apreciază că propunerea de reducere a poverii datoriei Greciei printr-un schimb de obligaţiuni cu investitorii privaţi, dacă va fi finalizată, constituie un calificativ de intrare în incapacitate de plată şi ca rezultat ratingul ţării va fi retrogradat la nivelul ‘RD’, ‘intrare restricţionată în incapacitate de plată’. În scurt timp după încheierea procesului de schimbare a obligaţiunilor, ratingul Greciei va fi scos din categoria’RD’ şi evaluat la un nivel corespunzător noii situaţii a ţării.