De asemenea, calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la „F3”. 

Confirmarea ratingurilor reflectă performanţa operaţională solidă a Bucureştiului, nivelul datoriei în linie cu ratingul atribuit şi baza solidă de impozitare, apreciază Fitch. Agenţia a luat în considerare funcţia Bucureştiului de centru economic şi financiar cu mult peste media naţională. 

Conform Agerpres, ratingurile reflectă şi necesităţile ridicate de investiţii şi incertitudinile privind datoriile, apreciază agenţia de evaluare financiară. 

Scenariul de bază al Fitch este că performanţa oraşului va rămâne stabilă în perioada 2017-2018, Bucureştiul fiind mai puţin dependent de transferurile de TVA. 

În urma alegerilor locale din iunie 2016 există un nou primar şi unele incertitudini rămân în privinţa cheltuielilor de capital, estimează agenţia. Guvernul vrea să dezvolte suplimentar infrastructura oraşului şi în special infrastructura rutieră, dar nu a fost aprobat planul final de investiţie pentru 2017.

Fitch Ratings a confirmat și ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României la "BBB minus", perspectiva asociată pentru ambele calificative fiind stabilă. Plafonul de ţară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la "F3". 

Ratingul "BBB minus" este de tip "investment grade" (recomandat pentru investiţii). De asemenea, Fitch a confirmat ratingul obligaţiunilor guvernamentale româneşti pe termen lung în valută şi monedă locală la "BBB minus/F3". 

Ratingurile României sunt constrânse de incertitudinile fiscale care apar în urma măsurilor de relaxare fiscală precum şi a poziţiei de debitor net extern mai slabă decât media statelor cu calificativ "BBB". Aceste evoluţii sunt compensate de aşteptările Fitch privind o creştere economică robustă şi stabilitate în sectorul bancar. 

Fitch estimează că impactul reducerilor de taxe şi al măsurilor de creştere a cheltuielilor din Codul Fiscal au majorat în 2016 deficitul fiscal guvernamental general (ESA 2010) la 2,9% din PIB, de la 0,8% din PIB în urmă cu un an. Sunt aşteptate noi presiuni asupra deficitului în 2017, Fitch estimând un deficit de 3,1% din PIB. 

Deşi bugetul pe 2017 încă nu a fost finalizat, au fost deja aprobate o serie de măsuri fiscale care determină extinderea deficitului de noua coaliţie aflată la guvernare. Împreună cu măsurile aprobate de precedentul Guvern în 2016, Fitch se aşteaptă ca ele să aibă un impact net total asupra veniturilor la minus 1% din PIB în acest an. Noul Guvern anticipează că odată cu majorarea salariului minim, eliminarea plafonului la contribuţiile sociale şi asumarea unei creşteri economice de 5,2%, impactul negativ net asupra veniturilor în urma noilor reduceri de accize şi TVA va fi ţinut sub control. Totuşi, agenţia de evaluare financiară susţine că sunt necesare măsuri suplimentare pentru ca Guvernul să-şi îndeplinească ţinta de a păstra deficitul sub 3% din PIB. 

Există riscul ca, în scopul îndeplinirii promisiunilor electorale, cheltuielile curente mai ridicate să fie compensate de reducerea cheltuielilor de capital, avertizează Fitch. 

Extinderea deficitului fiscal pune de asemenea presiune asupra datoriei guvernamentale generale, care în ultimii ani s-a deteriorat gradual spre nivelul mediu al datoriei statelor cu calificativ "BBB". 

Fitch estimează că datoria guvernamentală generală a ajuns anul trecut la 37,7% din PIB şi agenţia se aşteaptă să crească anul acesta la 39,6% din PIB. Sustenabilitatea datoriei este sprijinită de faptul că riscurile privind refinanţarea datoriei şi ratele dobânzilor sunt scăzute, apreciază agenţia de evaluare financiară. 

Cu noile măsuri de stimulare fiscală, Fitch se aşteaptă la o creştere a PIB-ului României de 4,8% în 2017, înainte de a încetini la 4% în 2018. Creşterea va continua să fie condusă de consumul gospodăriilor, în timp ce contribuţia de la exporturile nete urma să rămână negativă. Ritmul de creştere va fi unul din cele mai rapide din UE şi peste media statelor cu calificativ "BBB" (de 2,9%). Inflaţia va reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, se arată în comunicatul Fitch. Totuşi, agenţia avertizează că progresele înregistrate pentru apropierea nivelului PIB-ului per capita din România de cel al statelor cu rating mai ridicat a încetinit, iar economia încă se confruntă cu dificultăţi structurale în privinţa îmbunătăţirii dinamicilor pieţei forţei de muncă şi a eficienţei întreprinderilor de stat. 

Fitch arată că ratingurile României sunt sprijinite de sectorul bancar stabil. Băncile sunt bine capitalizate (rata de adecvare a capitalului era de 18.8% în 2016), finanţarea suficientă prin depozitele locale, iar bilanţurile lor continuă să se îmbunătăţească deoarece rata creditelor neperformante este în declin. 

În cazul unor presiuni financiare severe, sprijinul pentru subsidiarele băncilor din România va veni în primul rând de la băncile lor mamă, apreciază Fitch. 

De asemenea, agenţia estimează că principalii parteneri economici ai României din UE vor beneficia de pe urma redresării graduale a economiei.