Metodele de ocolire a impozitelor mari utilizate de Google au ieșit la iveală anul trecut, iar din calcule rezultă că 1 miliarde de euro este scutit de la plata taxelor la nivel mondial de către companie. Practic, Google își mută profiturile în subsidiarele din Irlanda, Olanda și Insulele Bermude și a reușit să achite impozite, în SUA, în procent de 18,8% față de 39,2% cât ar fi trebuit.

Agenții fiscului american verifică în principal trei tranzacții, printre care și cea de cumpărare a YouTube, în valoare de 1,65 miliarde dolari din 2006. Verificate sunt și achiziția serviciului de securitate pentru emailuri Postini pentru 625 milioane dolari din 2007 și cea a companiei de publicitate pe web DuobleClick pentru 3,2 miliarde dolari din 2008. Anul trecut Google a anunțat că va cheltui 12,5 miliarde dolari pentru cumpărarea Motorola Mobility Holdings.

Verificarea Google se face prin metoda prețurilor de transfer, singura capabilă să identifice și să penalizeze un transfer de profit. De altfel, profitul obținut de corporațiile americane și atribuit subsidiarelor se ridică la 1.375 miliarde dolari, conform unui raport al JPMorgan Chase. Profituri pentru care nu au plătit nici impozit în SUA.

Dacă Google a făcut sau nu vreo ilegalitate prin mutarea profitului nu se știe încă. Dar există și cazuri în care companiile au trebuit să achite sume mari de bani după astfel de controale. Un exemplu este cel al GlaxoSmithKline, care a plătit o diferență de impozit către autoritățile americane în valoare de 3,4 miliarde dolari în 2006.