Firmele mari şi mijlocii vor avea obligaţia să depună online declaraţiile fiscale, începând cu 25 octombrie, ceilalţi contribuabili având în continuare posibilitatea să opteze pentru depunerea electronică a documentelor ca metodă alternativă, potrivit unui proiect de ordin al ANAF.

Declaraţiile fiscale privind obligaţiile de plată la bugetul de stat, la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor sociale, declaraţia rectificativă şi cea privind impozitul pe profit, decontul de TVA, cel privind accizele şi impozitul la ţiţeiul din producţia internă, dar şi declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitarete vor fi depuse pe site-ul www.e-guvernare.ro, potrivit proiectului publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Documentele pot fi depuse online în baza deţinerii unui certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat, înscris în Registrul furnizorilor de servicii de certificare.

Firmele mici şi mijlocii pot depune declaraţii fiscale online prin portalul e-guvernare din aprilie 2007, operaţiunea fiind posibilă până atunci doar pentru marii contribuabili.

Printre obiectivele de guvernare se numără dezvoltarea platformei nationale e-Romania şi a Sistemului Electronic National (SEN), precum şi creşterea la 70% a procentului firmelor care utilizează Internetul ca principal mijloc de comunicare cu instituţiile statului.

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu i-a transmis noului ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, să-şi facă o prioritate din aplicarea deciziei CSAT privind unificarea infrastructurilor de transmisie baze de date până la sfârşitul anului şi deschiderea lor către public.

“Aş vrea să plec tot de la o întâmplare de curând când zeci de mii de oameni au fost trimişi în mod ridicol la ghişee să-şi plătească dările către stat şi să-l atenţionez pe noul ministru al Comunicaţiilor că există o hotărâre CSAT care obligă la unificarea infrastructurilor de transmisie baze de date până la sfârşitul anului. Vă rog să faceţi o prioritate din acest lucru şi să punem în valoare infrastructurile sectoriale care au fost create pe bani foarte mulţi şi sunt prost utilizate, sub capacitatea lor”, a spus atunci Băsescu.

SURSA: Mediafax