Taxele pentru jocuri de noroc „slot machines“ au fost majorate de cinci ori, iar condiţiile stricte de autorizare vor reduce cu o treime numărul firmelor care vor mai obţine licenţă.

După câţiva ani de încercări nereuşite de modificare a legislaţiei în domeniul jocurilor de noroc, considerat de altfel un sector cu risc mare de evaziune fiscală, Ministerul Finanţelor a aprobat, la sfârşitul lunii iunie, o ordonanţă de urgenţă.

Actul normativ impune o serie de restricţii pentru organizarea jocurilor de noroc şi creşte semnificativ taxele de autorizare. Potrivit Ministerului Finanţelor, principalele efecte vor fi majorarea veniturilor bugetare, cu 25 de milioane de euro în al doilea semestru din 2009 şi cu 50 de milioane de euro anul viitor, precum şi scăderea numărului de societăţi care vor putea să mai activeze pe acest segment.

Folosindu-se de pârghia reglementării, Finanţele intenţionează să facă „ordine“ pe piaţa jocurilor de noroc, o parte din firme urmând să nu mai primească licenţa de organizare.

Unele dintre condiţiile prevăzute de Finanţe avantajează firmele mai mari, întrucât sunt impuse: un număr minim de mijloace de joc pentru o societate, ca şi pentru o locaţie, precum şi un capital social minim subscris şi vărsat la data cererii licenţei.

„Limitarea numărului de licenţe se va face în mod natural, pe criterii pur economice, având ca urmare o concentrare a activităţii prin reducerea numărului de săli de joc şi prin rămânerea în activitate a acelor organizatori care se vor putea adapta noilor cerinţe“, consideră reprezentanţii ministerului.

Astfel, din cele peste 1.130 de societăţi care organizează în prezent jocuri de tip slot machines – jocuri electronice şi mecanice -, vor rămâne 798, fiecare dintre acestea fiind obligată să deţină cel puţin cinci licenţe de joc. Numărul societăţilor care vor mai putea organiza cazinouri va scădea cu patru, fiecare fiind obligată să aibă cel puţin 12 mese de joc. Totodată, vor fi interzise jocurile online organizate prin internet, telefonie, televiziuni şi posturi de radio.

Şi Loteria Română va fi taxată

166-32909-11_slotmachine_27.jpgTaxa anuală de autorizare pentru pariuri în cotă fixă este de 5% din încasări, dar nu mai puţin de 300.000 lei, iar pentru jocurile caracteristice cazinourilor de 250.000 lei pentru fiecare masă, în Bucureşti şi de 150.000 lei în provincie.

Actul normativ stabileşte şi o taxă nouă, de licenţă, care porneşte de la 25.000 lei pentru jocurile tip slotmachine. Pentru jocurile bingo este de 50.000 lei, pentru pariuri ajunge la 200.000 lei, iar pentru jocurile de cazinou la 500.000 de lei. Valoarea capitalului social minim va fi cuprinsă între 30.000 lei, pentru jocurile slot-machine, şi un milion de lei, pentru pariuri în cota fixă şi cazinouri.

Loteria Română îşi va menţine statutul de unic organizator de jocuri loto şi pariuri mutuale. Până la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, Loteria era scutită de taxele de autorizaţie. Conform noilor prevederi, Loteria va plăti o taxă anuală de autorizaţie de 800.000 lei pentru jocurile loto şi de 400.000 lei pentru pariuri mutuale.

Condiţii pentru slot machines

– Potrivit noilor reguli, numărul minim de mijloace de joc care sunt exploatate de aceeaşi societate trebuie să fie de 50 de aparate, aflate în aceeaşi locaţie sau în locaţii diferite.

– Taxa anuală pentru obţinerea licenţei de organizare a acestor jocuri este de 25.000 de lei.

– Taxa anuală de autorizaţie pentru exploatarea acestor  jocuri este stabilită la 8.000 de lei pentru fiecare mijloc de joc aflat în exploatare.

– Valoarea minimă a capitalului social subscris şi vărsat la data solicitării licenţei de organizare a acestor jocuri trebuie să fie de minimum 30.000 de lei.