Companiile romåneşti de asigurări încearcă să profite de dreptul de a face afaceri pe întreaga piaţă europeană. Unele ţintesc încasări mult mai mari decåt cele pe care au reuşit să le aibă în Romånia.

Aşa cum firmele de asigurare din ţările europene pot vinde poliţe în Romånia, şi companiile noastre pot avea activităţi în ţările din Uniunea Europeană. În momentul de faţă, şapte firme de pe piaţa autohtonă pot vinde poliţe în una sau mai multe ţări europene. Asigurătorii trebuie să obţină mai întåi OK-ul de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) pentru a desfăşura activităţi pe piaţa europeană, după care trebuie să notifice autoritatea de supraveghere din ţara în care vor să facă afaceri. Unii au făcut acest pas la solicitarea clienţilor mari pe care îi aveau deja pe piaţa autohtonă, în timp de alţii caută pieţe foarte dezvoltate în speranţa că acestea le vor aduce încasări semnificative.

City Insurance crede că în ultimele luni ale acestui an poate să subscrie de pe piaţa italiană prime de cåteva ori mai mari decåt cele încasate în întregul an 2007 în Romånia. Directorul general al companiei, Nicolae Muşat, speră ca primele încasate din Italia în acest an să se ridice la trei-cinci milioane de euro. „Nu e mult. Sunt societăţi care fac un miliard de euro pe an“, spune Muşat, adăugånd că piaţa italiană nu poate fi comparată cu cea autohtonă. De exemplu, există agenţi italieni care încheie într-un an poliţe în valoare de 20-30 de milioane de euro.

118-17047-18asigurari31.jpgAflată la început de drum, compania a încheiat în Italia parteneriate cu opt societăţi de brokeraj. „Vom începe activitatea în septembrie. În prezent, căutăm brokeri şi agenţi de asigurări care să lucreze cu noi“, afirmă şeful City Insurance. Compania a intrat pe paşaport european numai în Italia.

În 2007, City Insurance a încasat prime în valoare de 1,1 milioane de euro, fiind una dintre cele mai mici societăţi de pe piaţa autohtonă. Dacă în Romånia compania a mizat pe asigurările de călătorie, în Italia are planuri diferite. Muşat estimează că grosul primelor va fi adus de asigurările de bunuri, care sunt oferite la pachet cu servicii de asistenţă, şi din poliţele de răspundere civilă generală. În Peninsulă, asigurarea locuinţei este acompaniată de oferirea de servicii de asistenţă domestică. De exemplu, dacă în casa asiguratului se sparge o ţeavă, aceasta este reparată de angajaţii companiei de asistenţă cu care are parteneriat asigurătorul.

Alte firme de asigurare care încep afacerile peste graniţe în acest an nu se aşteaptă la un volum de prime foarte mare. Pentru şeful Euroins, Bogdan Stan, anul acesta este mai degrabă unul de tatonare pe piaţa ungurească, astfel încåt nu anticipează un volum foarte mare al afacerilor pe piaţa vecină încă din 2008. Compania are parteneriate cu brokeri şi şi-a tradus deja produsele în ungureşte. Euroins a obţinut deja avizul CSA numai pentru desfăşurarea de activităţi în Ungaria.

Pe urmele clienţilor

118-17048-2.jpgPaşaportul european este utilizat de firmele din piaţă pentru a-şi urma clienţii pe alte pieţe. În această categorie se încadrează AIG Romånia, Asito Kapital, dar şi brokerul EOS Risq. Oficialii AIG Romånia, companie care are dreptul de a încheia asigurări în 25 de pieţe europene, spun că au solicitat CSA autorizarea pentru a opera pe teritoriul mai multor ţări membre UE. „Motivul principal îl reprezintă clienţii noştri care sunt activi în ţările respective şi care, fiind mulţumiţi de serviciile din Romånia, doresc să subscrie poliţe de asigurare pentru investiţiile lor din acele ţări tot prin biroul nostru. Acele poliţe vor fi intermediate prin brokeri, dar vor exista şi poliţe directe, la fel ca în Romånia“, afirmă directorul general al AIG Romånia, Mihnea Tobescu.

Un alt asigurător, Asito Kapital, poate încheia poliţe în 12 ţări europene. Pånă în prezent, compania nu a încheiat nicio poliţă peste graniţă, dar oficialii speră că debutul va avea loc în 2009. „Ne-am pregătit pentru businessul Lukoil, care are afaceri în toate aceste ţări (n.r. –  ţările în care asigurătorul a notificat autorităţile de supraveghere)“, afirmă directorul general al Asito Kapital, Marcel Pîrciog. Asito este controlată de grupul Lukoil, care s-a bazat mult timp pe asigurări încheiate cu compania rusească.

Şi brokerii merg după clienţi în ţările europene. EOS Risq, de exemplu, a intrat pe paşaport european în Bulgaria, ţară în care are clienţi cărora le acordă asistenţă. „Dacă sunt clienţi din Romånia care au nevoie de asistenţă în alte ţări, le stăm la dispoziţie“, afirmă Bogdan Andriescu, managing partner la firma de brokeraj.

118-17046-18_mihneatobescu_31_m8693.jpg«Clienţii noştri care sunt activi în ţările respective (…), fiind mulţumiţi de serviciile din Romånia, doresc să subscrie poliţe de asigurare pentru investiţiile lor din acele ţări tot prin biroul nostru.»
Mihnea Tobescu, director general AIG Romånia

118-17045-18_bogdanstan_31_c.jpg«Avem mai multe parteneriate cu brokeri, avem produsele traduse. (…) Estimez că vom încheia primele poliţe în Ungaria în luna august a acestui an.»
Bogdan Stan, director executiv Euroins