Peste 100 de proiecte au primit undă verde de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) în ceea ce privește sprijinul acordat de stat pentru producerea de energie din surse regenerabile.
Totuși, numărul proiectelor finalizate nu trece de 17. Conform unei liste publicate recent de AFM, 46 de proiecte beneficiază de finanțări nerambursabile în valoare totală de 755,3 milioane de lei.
Cea mai mare sumă alocată din Fondul de Mediu va ajunge la compania Home Stores Concept SRL din Buftea, care va dezvolta un parc eolian la Drânceni, în județul Vaslui.
„Pe cele câteva zeci de hectare de teren vom instala maximum cinci turbine, care vor genera o putere între 6 și 9 MW. Lucrările vor demara imediat ce vom semna contractul cu AFM. Deși termenul de implementare prevăzut în proiect este de 36 de luni, probabil că anul viitor vom finaliza lucrările“, spune Mihai Vicol, acționarul majoritar al firmei. Parcul eolian de la Drânceni nu este primul proiect al firmei care a fost aprobat de AFM, potrivit lui Vicol.
Companii atractive la vânzare
Finanțarea nerambursabilă acoperă doar o treime din cheltuielile eligibile, valoarea totală a acestora fiind de 88,2 milioane de lei. Cofinanțarea acestui proiect va fi asigurată parte din sursele proprii ale firmei și parte din credit bancar.
„Până acum, băncile au fost abordate pentru proiecte foarte mari. Mai puțin riscante și mai profitabile sunt proiectele de dimensiuni mai reduse, care pot fi implementate rapid“, consideră Vicol. El spune că mai mult de jumătate din proiectele care au obținut până acum finanțare de la AFM nu vor fi finalizate, pentru că acționarii firmelor respective nu vor reuși să acopere partea de cofinanțare.
„Companiile respective vor fi vândute. Acestea sunt mai atractive, beneficiind de finanțare nerambursabilă. În ultimul an s-a înregistrat un boom în ceea ce privește investițiile în producerea de energie regenerabilă“, adaugă Mihai Vicol.
104 proiecte finanțate, 17 finalizate
Conform președintelui AFM, Gheorghe Popescu, din totalul proiectelor depuse pentru producerea de energie din surse regenerabile, 40% vizează utilizarea energiei eoliene.
„În total au fost aprobate 104 proiecte, finanțarea totală din Fondul de Mediu fiind de aproximativ 400 de milioane de euro, ceea ce reprezintă până la 50% din valoarea totală eligibilă a proiectelor. Însă până acum au fost finalizate doar 17 proiecte, care au o putere instalată de 600 de MW. Ținta noastră e ca până în 2020 să ajungem ca 38% din energie să fie produsă din surse verzi“, a precizat, pentru Capital, președintele AFM.
Tot la Drânceni va construi un parc eolian și Electrica Serv, care are un acționar comun cu Home Stores Concept. Marius Predoi deține 0,01% din ambele firme.
Acționarul majoritar al Electrica Serv este Gina Capotă, care în urmă cu patru ani a fost trimisă în judecată pentru fals și uz de fals în vederea obținerii unor contracte finanțate din fonduri UE. Electrica Serv a mai obținut fonduri de la AFM.
Însă, proiectul firmei SC Hârșova 40 are cea mai mare valoare totală eligibilă dintre toate cele 46 de proiecte aprobate, respectiv 181,97 milioane de lei. Finanțarea aprobată de AFM este de 29,6 milioane de lei, bani ce vor acoperi doar 16,27% din cheltuieliele eligibile pentru construcția unui parc eolian la Ciobanu, în județul Constanța.
Anca Dinga, managerul proiectului și reprezentanta firmei DAIQ, care a asigurat consultanța, ne-a spus că puterea totala instalată va fi de ­­40 MW, iar lucrările de construcție vor începe în primul trimestru al anului viitor și se vor încheia în aproximativ șase luni. Principalul acționar al societății este firma Holrom, controlată de Adrian Preda.
Și tot Anca Dinga este managerul proiectului depus de SC Solar Panels Investments, pentru care AFM va contribui cu 29,7 milioane de lei. „Proiectul va fi amplasat în județul Satu Mare. Puterea totală instalată a parcului va fi de 7 MW, generată de panouri solare și două turbine eoliene. Lucrările vor fi demarate la începutul anului 2011 și se vor încheia în circa trei luni“, ne asigură Dinga.
O altă companie care obține o nouă finanțare de la AFM este Elsid SA. Cele 29,65 de milioane de lei vor contribui la construcția unei amenajări hidro. Acționarii firmei sunt Mihai Tufan și Mihai Atanasescu. Presa a legat de numele acestora pe cel al lui Adrian Năstase. Cei doi oameni de afaceri au o avere estimată la 80 de milioane de euro, ocupând locul 79 în Top Capital.