Reconstruction Capital II (RC2) deţinea 93% din Top Factoring, iar restul participaţiilor aparţineau lui Cătălin Neagu, fondatorul şi şeful Top Factoring. În urma acestei tranzacţii, Florescu a câştigat circa 13 mil. euro.

Contractul de vânzare presupune cedarea a 100% dintre acţiunile Top Factoring şi a portofoliului de credite neperformante deţinute de Glasro, o subsidiară a RC2. Evaluată la 25 mil. euro, tranzacţia corespunde unei valori nete, după scăderea datoriilor, de circa 14 mil. euro. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de aprobarea autorităţilor de reglementare. Grupul Top Factoring, format din Top Factoring SRL şi portofoliul de credite neperformante administrat de către Glasro, a înregistrat în 2016 un profit net de 4,47 milioane euro.

RC2 a investit iniţial trei milioane de euro în Top Factoring, în anul 2007, iar de-a lungul anilor a încasat dividende în valoare de 6,7 milioane euro. Rata anuală de rentabilitate a investiţiei pe parcursul celor zece ani de deţinere, luând în calcul dividendele şi prețul de vânzare către Intrum, este de aproximativ 20%.

„În mai puţin de un an, RC2 reuşeşte un al doilea exit de succes, după vânzarea Albalact. Una dintre cele mai bune investiţii ale fondului – Top Factoring – se vinde acum către Intrum Justitia, companie europeana lider în segmentul său, care intră astfel pe piaţa din România  şi va asigura un nou stadiu de dezvoltare. RC2 va ramâne prezent pe piaţa românească a serviciilor financiare, prin investiţia sa în Telecredit”, a declarat Ion Florescu, principalul acţionar al fondului de investiţii RC2.

Ce face cu banii

Concomitent cu vânzarea Top Factoring către Intrum, RC2 a semnat un acord de achiziţionare a 74,5% din acţiunile Telecredit IFN SA, o instituţie financiară non-bancară deţinută în majoritate de Cătălin Neagu. Valoarea acestei achiziţii este de 2,67 milioane euro. De asemenea, Glasro şi-a luat angajamentul de a face o infuzie de capital în Telecredit de 0,15 milioane de euro, astfel ajungând să deţină 80% din acţiunile companiei. Telecredit a fost fondată de Cătălin Neagu în 2014.  La finalul anului 2016, Telecredit avea active neauditate de 0,75 milioane euro şi a raportat venituri de 1,13 milioane de euro, profit înainte de impozitare de 0,35 milioane euro şi credite nete de 0,53 milioane euro.

Ion Florescu a mai încasat anul trecut circa 16,7 mil. euro din vânzarea a 25,4% din Albalact către francezii de la Lactalis.

Reconstruction Capital II, listat pe Bursa de la Londra, a fost fondat de Ion Florescu în anul 2005 și este un investitor prezent în mai multe companii de pe plan local. RC2 mai deţine 40% din producătorul local de lacuri și vopsele Policolor şi 63% din complexul hotelier Zenith din stațiunea Mamaia. Familia Florescu, rezidentă în Londra, deţine 49% din RC2, asumând conversia tuturor obligaţiunilor convertibile în acţiuni.