Ministerul Finanţelor Publice va lansa, pe 28 iulie, pe piaţa internă, pentru prima dată în acest an, o emisiune de titluri de stat în euro, cu o valoare indicativă de 400 milioane de euro, cu maturitate de un an şi la o dobândă de 5% pe an.

Sumele atrase în urma licitaţiei vor fi folosite pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice scadente, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ministerul Finanţelor s-a împrumutat şi în 2009 prin titluri de stat în în valută, prin trei licitaţii pe piaţa internă, când au atras în total 2,76 miliarde de euro.

Anul trecut, MFP a mai contractat de la băncile comerciale un împrumut de tip club loan, în valoare de 1,2 miliarde de euro şi au vândut titluri de stat în lei în sumă de aproape 65 miliarde de lei.

De la începutul acestui an, Ministerul Finanţelor a împrumutat prin vânzarea de titluri de stat 21,75 miliarde de lei de la băncile comerciale.

Totuşi, în ultima perioadă Ministerul Finanţelor a vândut constant pe piaţa internă titluri de stat sub valoarea programată, în condiţiile în care încearcă să menţină randamentul sub 7%.

La cea mai recentă licitaţie, organizate luni, MFP a atras doar o cincime din valoarea programată, respectiv 157,25 milioane de lei, la un randament mediu de 6,99%. De altfel, şi în cele două licitaţii anterioare, de săptămâna trecută, randamentul s-a situat la 6,99%, iar valoarea titlurilor vândute a fost sub cea programată.

Emisiunea de titluri de stat reprezintă una din modalităţile prin care Ministerul Finanţelor finanţează deficitul bugetar, care nu ar trebui să depăşească ţinta negociată cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB.

SURSA: Mediafax